2. A legízletesebb étel utazáshoz: sütőtökkrémes-dióvajas szendvics
laktózmentes; hozzáadottcukor-mentes;tojásmentes;energiatartalom/darab: 914 kcal; szénhidráttartalom/darab: 89,9 g
Olajos magvakból, kevés semleges ízű olívaolaj vagy ízben passzoló magolaj hozzáadásával csodás vajakat készíthetünk. A dió és a sütőtök tökéletes páros, amit csak tovább fokoz a szójaszósz és a rukkola íze. Tökéletes és különleges étel utazáshoz, csomagoljunk belőle jó sokat az útra.
Hozzávalók (2 darabhoz):
- 400 g sütőtök (tisztított súly)
- só, őrölt fekete bors
- 1 csipet őrölt csilipaprika
- 2 evőkanál sötét szójaszósz
- 100 g dió
- 3-4 evőkanál dióolaj vagy szezámolaj
- 2 db vastagabb, tetszőleges szendvicszsemle
- 60 g pulykamellsonka
- 1 kis marék rukkola
A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és megszórjuk sóval, valamint borssal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni. A kihűlt tököt késes aprítóban krémesre törjük a csilivel és a szójaszósszal.
A diót durvára törjük, majd forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Amikor kihűlt, aprítógépben megőröljük. Az aprítógépet érdemes kis megszakításokkal, hosszabb időn át járatni, hogy a dió önmagában is krémesedni kezdjen. Csak ezután adjuk hozzá az olajat, illetve egy kevés sót.
A zsemlét hosszában 3 részre vágjuk. Megtöltjük a sütőtökkrémmel, a dióvajjal, a sonkával és a rukkolával.
3. Ebből mindenki kér még egy szeretet: zabos banánkenyér
vegetáriánus; energiatartalom/szelet: 275 kcal; szénhidráttartalom/szelet: 44,5 g
Ezzel a banánkenyérrel nem lehet mellélőni: hasznosíthatjuk benne a túlérett banánokat, az eredmény pedig annyira finom, hogy nincs, aki ne kérne belőle még egy szeletet.
Hozzávalók (8 szelethez):
- 2 + 2 db érett banán
- 2 tojás
- 50 ml tej
- 25 ml olaj
- 50 + 50 g nádcukor
- 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 100 + 10 g zabpehely
- 40 g aprított mogyoró
- A banánokból kettőt meghámozunk, és késes aprítóban pépesre törjük. Hozzákeverjük a tojásokat, a tejet, az olajat és 50 g nádcukrot.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót és a fahéjat. A 10 dkg zabpelyhet és a mogyorót forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. A lisztes keverékhez adjuk, majd az egészet a nedves hozzávalókhoz forgatjuk.
A masszát közepes méretű (kb. 250*150 mm), sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük. A tetejét kirakjuk a másik két meghámozott, hosszában félbevágott banánnal, és megszórjuk a maradék nádcukorral és zabpehellyel.
180 °C -ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átült-e. A banánkenyeret a formában hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük fel.
A cikk a következő oldalon folytatódik.