5+1 egyszerű recept az ünnepek alatti utazáshoz

2. A legízletesebb étel utazáshoz: sütőtökkrémes-dióvajas szendvics

laktózmentes; hozzáadottcukor-mentes;tojásmentes;energiatartalom/darab: 914 kcal; szénhidráttartalom/darab: 89,9 g

Olajos magvakból, kevés semleges ízű olívaolaj vagy ízben passzoló magolaj hozzáadásával csodás vajakat készíthetünk. A dió és a sütőtök tökéletes páros, amit csak tovább fokoz a szójaszósz és a rukkola íze. Tökéletes és különleges étel utazáshoz, csomagoljunk belőle jó sokat az útra.

étel utazáshoz sutotokkremes szendvics

Hozzávalók (2 darabhoz):

  • 400 g sütőtök (tisztított súly)
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 csipet őrölt csilipaprika
  • 2 evőkanál sötét szójaszósz
  • 100 g dió
  • 3-4 evőkanál dióolaj vagy szezámolaj
  • 2 db vastagabb, tetszőleges szendvicszsemle
  • 60 g pulykamellsonka
  • 1 kis marék rukkola

A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és megszórjuk sóval, valamint borssal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni. A kihűlt tököt késes aprítóban krémesre törjük a csilivel és a szójaszósszal.

A diót durvára törjük, majd forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Amikor kihűlt, aprítógépben megőröljük. Az aprítógépet érdemes kis megszakításokkal, hosszabb időn át járatni, hogy a dió önmagában is krémesedni kezdjen. Csak ezután adjuk hozzá az olajat, illetve egy kevés sót.

A zsemlét hosszában 3 részre vágjuk. Megtöltjük a sütőtökkrémmel, a dióvajjal, a sonkával és a rukkolával.

3. Ebből mindenki kér még egy szeretet: zabos banánkenyér

vegetáriánus; energiatartalom/szelet: 275 kcal; szénhidráttartalom/szelet: 44,5 g

Ezzel a banánkenyérrel nem lehet mellélőni: hasznosíthatjuk benne a túlérett banánokat, az eredmény pedig annyira finom, hogy nincs, aki ne kérne belőle még egy szeletet.

zabos banankenyer

Hozzávalók (8 szelethez):

  • 2 + 2 db érett banán
  • 2 tojás
  • 50 ml tej
  • 25 ml olaj
  • 50 + 50 g nádcukor
  • 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 100 + 10 g zabpehely
  • 40 g aprított mogyoró
  • A banánokból kettőt meghámozunk, és késes aprítóban pépesre törjük. Hozzákeverjük a tojásokat, a tejet, az olajat és 50 g nádcukrot.

A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót és a fahéjat. A 10 dkg zabpelyhet és a mogyorót forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. A lisztes keverékhez adjuk, majd az egészet a nedves hozzávalókhoz forgatjuk.

A masszát közepes méretű (kb. 250*150 mm), sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük. A tetejét kirakjuk a másik két meghámozott, hosszában félbevágott banánnal, és megszórjuk a maradék nádcukorral és zabpehellyel.

180 °C -ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átült-e. A banánkenyeret a formában hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük fel.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3
4