Nincs farsangi időszak farsangi fánk nélkül. Ha a koronavírus miatt az idei karneválszezon el is marad, a szezon kedvenc finomsága nem maradhat el. A hétvége pedig tökéletes alkalom, hogy otthoni fánkpartit tartsatok.
Receptválogatásunkban hoztunk nektek egy klasszikus donutot, azaz amerikai fánkot, amelyet nem más, mint Homer Simpson ihletett. Egy különleges spanyol fánkot, a churrost és természetesen az elmaradhatatlan csokiszószt. Végezetül pedig a csörögefánk egy egészségesebb változatát is megtaláljátok. Ha érdekel, hogy milyen finomságokkal ünneplik a karneválszezont a világ különböző pontjain, kattints ide.
1. Homer Simpson kedvence: az igazi amerikai fánk
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 csipet só
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 4 dl olaj a sütéshez
A díszítéshez:
- porcukor
- víz
- ételfesték
- színes tortadara
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük az instant élesztőt, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az elhabart tojásokat, a cukrot és a sót, apránként beleadagoljuk a tejet. A tej mennyisége függ a tojások méretétől, elképzelhető, hogy kicsivel kevesebbre vagy többre lesz szükség. Közepesen lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük-kelesztjük.
2. A kelesztési idő leteltével a tésztagombócot lisztezett felületen finoman átgyúrjuk és 1,5 cm vékonyra nyújtjuk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztakorongok közepét kisebb kiszúróval kilyukasztjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, és ezzel is hasonlóképp járunk el.
3. A kiszaggatott fánkokat letakarjuk, és további 30-40 percet kelesztjük. Ezt követően közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük hűlni.
4. A cukormázhoz a porcukrot sűrűn folyó állagúra keverjük víz hozzáadagolásával, és beszínezzük pár csepp ételfestékkel. A kihűlt fánkok tetejére kenjük vagy csorgatjuk, tetejüket tortadarával díszítjük.
A következő oldalon egy különleges farsangi fánk recept vár.