2. Szuperkönnyű, extrán ropogós fánk: ez a spanyol churros csokiszósszal!

(Fotó: Ízes Élet)
Hozzávalók (4 személyre):
  • 2 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 biocitrom lereszelt héja (elhagyható)
  • 2 tojás
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • kristálycukor a szóráshoz

A csokiszószhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl zsíros habtejszín
  • 2 nagy csipet őrölt fahéj
  • 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:

1. A vizet egy lábasba öntjük, beledobjuk a vajat, és kevergetve addig főzzük, amíg egynemű folyadékot kapunk.

2. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd folyamatos keverés mellett a vajas elegyhez adjuk a citromhéjjal együtt. Addig keverjük, amíg az edény falától elváló, összeálló tésztagombócot kapunk. Félretesszük hűlni.

3. A tésztába belekeverjük az elhabart tojásokat, robotgéppel a legegyszerűbb alaposan kikeverni. Ezt követően a tésztát csillagcsővel (szélesebbet használjunk, ennek hiányában a sima csövet javasoljuk inkább) ellátott habzsákba töltjük.

4. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és tetszőleges hosszúságú darabokat nyomunk bele a tésztából (a végeket a legegyszerűbb késsel vagy konyhai ollóval levágni). Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és azonnal megszórjuk egy kevés kristálycukorral.

5. A csokiszószhoz vízgőz felett összemelegítjük az étcsokit a tejszínnel. Amikor egyneművé válik, beleszórjuk a fahéjat, és hozzákeverjük a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt. Kevergetve besűrítjük. A kész churros mellé tálaljuk.

A következő oldalon egy diétás farsangi fánk recept következik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3