faradtsag vezetes kozben

Megállsz pihenni egyet, vagy lassabban haladsz tovább? Esetleg lehúzod az ablakod, fejkörzéseket végzel, bekapcsolod a légkondit? Vagy feltekered a hangerőt a rádión? Netán folyamatosan beszélgetsz az utasokkal, miközben időnként szőlőcukrot szopogatsz, és kávét, energiaitalt, vagy frissítőt kortyolsz? A fáradtság vezetés közben előbb-utóbb mindenkire rátör, de vajon mit tehetünk az elalvásos balesetek elkerülése ellen?

Kávé vs. figyelem

A sofőrök szinte mindig tudatában vannak fáradtságuknak, még ha azt nem is vallják be. Helyette inkább a fáradtság kezelésére különböző módszereket, védekező mechanizmusokat alakítanak ki. Jól ismertek azok a laikusnak tekinthető sofőri tanácsok, melyek azt taglalják, mit is kell tenni fáradtság esetén (nagyjából az előzőleg feltett kérdésekben rejlik a válasz). Az elterjedt szóbeszéd alapján minden olyan tevékenység hasznos lehet a fáradtság leküzdésére, ami a figyelem és az emberi aktivitás fokozását eredményezi. Ám ezek sajnálatos módon csak részben felelnek meg a valóságnak.

energiaital vezeteshez
150 mg koffein=30-60 perc serkentés; fotó: Pixabay/grizzlybear-se

Az Egyesült Királyság vezető alváskutató intézményének számító Loughborough University Sleep Research Centre munkatársai megvizsgálták a járművezetői kényszermegoldások (hangos zenehallgatás, ablaklehúzás, frissítő fogyasztás stb.) hatékonyságát, és megállapították, hogy a fáradtság ellen mindössze egyetlen megoldásnak van értékelhető hatása. Mintegy 150 mg koffein szervezetbe történő bevitelének (kávé, erős tea stb.), majd az azt követő legalább 15 perces pihenésnek. Ugyanakkor fontos, hogy még az ekkora mennyiségű koffein is legfeljebb 30-60 percig fejti ki serkentő hatását, utána viszont a helyzet hasonló, vagy még rosszabb lesz, mint korábban. Részletesebben a koffein hatásáról itt írtunk.

Mit tehetünk az elalvásos balesetek elkerülése ellen?

A legfontosabb, hogy fáradtan ne üljünk a volán mögé! Inkább adjuk át a vezetést másnak, utazzunk tömegközlekedéssel, vagy halasszuk el az utazást. Hosszabb, például külföldi utazásnál a legjobb, ha már előre készülünk az útra, méghozzá egy kiadós, nagy alvással. A több órás utazások ma már nem számítanak kuriózumnak, hanem az élet velejáró részei, egyes foglakozások esetében pedig elkerülhetetlen jelenség. Ilyenkor kifejezetten ajánlott, hogy iktassunk be menet közben pihenőket. Nagyjából annyit, amennyit az angol alváskutató intézet javasol: minimum 15 percet két óránként.

pihenes vezetes kozben
A menet közbeni pihenő valóban a pihenésről szóljon!; fotó: Pexels/Elijah O’Donnell

Persze az sem mindegy, mit teszünk a pihenő alatt. Ha az autónk esetleges problémáit hárítjuk el ezalatt, vagy non-stop telefonálgatunk, az nem számít pihenésnek. Ha viszont pihentetjük a szemünket, egy időre kikapcsoljuk az agyunkat, majd aktívan megmozgatjuk tagjainkat, továbbá iszunk egy jó kávét, akkor már sokkal előrébb vagyunk. Ne feledjük: a fáradtság egyike a legmélyebben alábecsült közlekedésbiztonsági kockázatoknak! Hasonlóan korlátozza a járművezetési képességünket, mint a szeszesital fogyasztása!

Forrás: Kreszváltozás