A Balaton környékének 333 legjobb éttermét, strandbisztróját, borászatát, kávézóját és egyéb vendéglátóhelyét veszi számba a Magyar Konyha magazin nyári számával megjelent 2020-as Balaton Gasztrokalauz. Balatonon nyaralóknak kötelező lesz beszerezni.
Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauz, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 helyet ajánl, köztük 55 vadonatúj úticélt. „Ez utóbbi azért is örvendetes, mert a sok friss vendéglátóhely mellett jelentős tóparti étterem nem zárt be az elmúlt évben – mondta a Magyar Konyha főszerkesztője, Vinkó József. – Néhány hónapja még lehetetlennek látszott az idei gasztrokalauz megjelentetése, a Balaton azonban „agyoncsaphatatlan”. „Itt kialakult egy életérzés, amihez az emberek ragaszkodnak.”
Balaton Gasztrokalauz: jellegzetes balatoni étlap, helyi alapanyagokkal
Mint hozzátette, a „becsali csárdák” helyét átvették a kisvendéglők, megjelent a strandbisztró műfaja és ide költöztek a balatoni borok. Kialakult egy jellegzetes balatoni étlap, amely a helyi alapanyagokra, például a tapolcai pisztrángra, a balatonfenyvesi Angus marhára, a tekeresvölgyi sajtra, a minőségi pékműhelyek termékeire épül. Ennek következtében a minőségi éttermekben nincsenek már százfogásos menük. Ezek a helyek kevés, de friss és helyi alapanyagból készült fogást kínálnak, balatoni borokkal. A balatoni gasztronómia fejlődéséhez persze kellett a vendégek igényesebbé válása is, vélekedett a szakember.
A Balaton Gasztrokalauz régiós bontásban mutatja be egy-egy környék legjobb vendéglátóhelyeit, külön jelölve az egész évben nyitva tartó, az újonnan nyílt, illetve szállást is kínáló egységeket. Idén először a gasztrotérképen külön fejezetben szerepelnek a borászatok, és több kategóriában – például kikötői étterem, cukrászda és fagylaltozó, helyi termék – Top 10-es listák emelik ki a balatoni régió legjobbjait.
Forrás: MTI