balaton rendszerváltas előtt
(Fotó: Fortepan / Inkey Tibor)

Részletes cikkben boncolgatja a magyar tenger történetét az amerikai hírügynökség utazással foglalkozó magazinja, a CNN Travel. Mint említik, a kommunista időkben a keleti blokk országaiban meglehetősen korlátoltak voltak az utazási lehetőségek, ennek köszönhetően a Balaton és környéke a régió egyik legnépszerűbb turista célpontjává vált. Nézzük, milyen volt a magyar tenger a rendszerváltás előtt a CNN szemével.

A Balaton, mint Magyarország Hamptonja

retro balaton

Megjegyzik, hogy az elmúlt években a tó népszerűsége tovább nőtt, már-már annyira, hogy a külföldiek elnevezték Magyarország Hamptonjának, a népszerű New York állami üdülőhely után. A cikkben kitérnek arra is, hogy rendszerváltás előtt a legtöbb magyar család még szakszervezeti beutalóval érkezett a Balatonra nyaralni. Egy megszólaltatott visszaemlékező vendég megjegyzi, hogy egy kéthetes nyaralás a magyar tengeren, napi három étkezéssel fejenként mindössze 250 forintba került, ami még abban az időben is rendkívül olcsónak számított.

balaton szabadstrand
(Fotó: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény)

A magyar családok mellett a tó hatalmas népszerűségnek örvendett a kelet- és nyugat-német turisták között is. Ennek egyik oka, hogy a Balaton tökéletes találkahelynek számított sok család számára, akik amúgy a kettéválasztott Németországban nem találkozhattak. A magyar tenger népszerűsége a németek között a mai napig kitartott, hiszen az évente a Balatonra látogató külföldi turisták túlnyomó része Németországból érkezik.

A tó a közel 200 kilométeres partszakaszon elterülő számtalan szabad- és fizetős strandjaival, látványosságaival, egyedülálló természeti adottságaival, turisztikai programjaival ma ugyanúgy a vendégek kedvére tesz, mint ahogy 50-60-70 évvel ezelőtt tette. Bár ma már kissé borsosabb áron, mint akkor, emeli ki a CNN.

balatoni árak nyaralás szörf
(Fotó: Pixabay)

Balaton a rendszerváltás előtt és után

A kínálat az elmúlt években tovább bővült, az aktuális igényekhez igazodott. A nagyobb városok, itt külön kiemelték Siófokot, színvonalas bárokkal és klubokkal jelentős éjszakai szórakozási lehetőségekkel invitálják a turistákat. A különböző zenei fesztiválok, vitorlázási lehetőségek és olyan szezonális események, mint a tulipán- és levendulaszüretek pedig kora tavasztól egészen őszig biztosítanak programokat az odalátogató belföldi és külföldi turisták számára. Végül de nem utolsósorban a Balaton-szerte megtalálható számos wellness hotelek egész évben kikapcsolódást kínálnak az arra vágyók számára.

Forrás: CNN, Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •