benzin ara kulfoldon
Autóval nyaralni jó mulatság, de sajnos minden eddiginél többe kerül (fotó: 123RF)

Idén is a magyar tenger lesz a sláger a nyaralók körében, de sokan ülnek autóba és utaznak külföldre, főként Horvátországba. Hogy szállás és étkezés tekintetében melyik opcióért fizetünk többet, arra egy érdekes számítás adta meg a választ. Most pedig az derült ki, hogy ha szeretnénk országhatáron kívül autóval nyaralni, akkor most minden eddiginél több pénzt kell félretennünk az üzemanyagra. Mutatjuk, hogyan alakul a dízel és a benzin ára külföldön, a magyarok kedvenc, autóval könnyen megközelíthető desztinációiban.

A horvátoknál most drágult a pályadíj

Tavaly majdnem 600 ezer magyar járt Horvátországban, 8 százalékkal több, mint tavalyelőtt, az idén pedig még többen készülnek oda. Ugyanakkor Horvátországban az autópályadíj nemrég drágult: Splitig oda-vissza több mint 21 ezer forintot kell fizetnünk érte. Ráadásul majdnem ötödével drágább a tankolás, mint idehaza: a literenkénti átlagár 445 forint. A gázolaj ára pedig 423 forint/liter.

benzin ara kulfoldon
A környező országokban jóval többe kerül az üzemanyag; fotó: Pixabay

Benzin ára külföldön: ez a helyzet a szomszédban

Hasonló árakkal számolhat az, aki Szlovéniába indul autóval nyaralni. Erdélyben is tizedével többet kérnek az üzemanyagokért, mint nálunk. Olaszországban pedig átszámítva 530 forint körül van a benzin átlagára, a gázolajé is 500 forint/liter körül alakul. Jobban járhatnak, akik dízeles autóval Ausztriába utaznak, ott jelenleg 362 forint a gázolaj literenkénti átlagára, 6 százalékkal olcsóbb, mint nálunk. Ha nyugati szomszédaink mellet döntenél, Alsó-Ausztria sportosabb kikapcsolódást kínál, míg Burgenlandban kisgyerekkel is megtalálod a számításaidat.

Forrás: Turizmus Online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •