tesla model 3 tesla reszvenyek
A Model 3 az egyik legnépszerűbb Tesla (Fotó: Tesla)

Az előző évinél harmadával több, közel félmillió autót értékesített tavaly a Tesla. A cég honlapján publikált közlemény szerint 2020-ban az előző évinél 36 százalékkal több, 499 500 darab autót értékesítettek, ebből a negyedik negyedévben 180 600 darabot. Már a harmadik negyedévi 139 300 darabos értékesítés is rekord volt a cég történetében.

Tesla-ostrom, 2020

Elon Musk alapító-vezérigazgató 500 ezres értékesítési célt tűzött ki 2020-ra. A Tesla 2020-ban egyébként 509 700 autót gyártott, ahogy mi is megírtuk, tavaly csak úgy repkedtek le az új autók a gyártósorról. A cél elérése érdekében az év utolsó három napján a cég ingyen kínálta a 10 ezer dolláros “önvezető” járműelektronikai csomagot. Az “önvezető” csomag használatához valójában a sofőr felügyelete szükséges, mert jogilag ő felel a jármű működéséért. A cég részvénye tavaly 700 százalékkal emelkedett és 705,67 dolláron zárt december 31-én. Piaci tőkeértéke megközelíti a 670 milliárd dollárt. Tavaly júniusban arról írtunk, hogy a Teslá már többet ér, mint a BMW, a Mercedes és a VW együttvéve. Szakértők szerint, ha a Tesla néhány év helyett néhány évtizeden át képes fenntartani teljesítményét, kiérdemelheti a világ legértékesebb autógyártója címet.

Elon Musk Tesla koronavírus lélegeztetőgépek
A félmillió eladott autóval teljesült Elon Musk álma – (Fotó: CBS This Morning/YouTube)

Ami pedig a jövőt illeti: tavaly nyáron azt közölték, hogy az elektromosautó-gyártó a Texas állambeli Austinban építi meg második amerikai gyárát, ahol mintegy 5 ezer embert foglalkoztat majd.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •