Habár a datolyaszilva már néhány éve rendszeresen elérhető a boltok gyümölcskínálatában, sokak számára még ismeretlen ez a távol-keleti szupergyümölcs. A kezdeti, meglehetősen borsos árát mérsékelte, hogy ma már hazánkban is termesztik, így barátibb áron juthatunk hozzá. Ha legközelebb meglátod, tégy vele egy próbát, hidd el, megéri!
Datolyszilva, más néven sharon gyümölcs
A datolyaszilva – khaki szilva vagy sharon fruit – egy ősi kultúrnövény, a Himalájában, Thaiföldön, Kínában, Koreában és Japánban honos. Fája akár 15 méter magasra is megnőhet, nagy terméshozama van. A gyümölcs fényes, vékony héjú, csodás narancssárga színű, esetenként vöröses. Egy darab gyümölcs akár a fél kilót is elérheti. Általában kerekded alakú, a paradicsomhoz hasonló formát ölt. Íze hasonlít a barack és a sárgadinnye keverékéhez. Magát a gyümölcsöt az őshonos területeken a teljes érés után szüretelik, és néhány hétig tudják tárolni.
Jól alkalmazkodik a környezethez, a kevésbé tápanyagdús talajban is megél, a kifejlett fa fagytűrő, a fiatalabb fákat betakarással kell védeni a fagytól. Október végén szüreteljük itthon a gyümölcsöt, ilyenkor még csak félig érett. Ezek a félig érett gyümölcsök hűvös helyen néhány hónapig problémamentesen elállnak. Gyümölcse a teljes érés előtt kemény, magas csersavtartalommal rendelkezik, emiatt élvezhetetlen a fogyasztása, ugyanis keserű és savas. A teljes érés után viszont a húsa puhább, a csersavtartalma eltűnik, édes és zamatos lesz. A teljes éréshez hazánkban utóérésre van szükség. Ezt általában úgy érik el, hogy a datolyaszilvákat zacskóba teszik, és egy-egy almát tesznek mellé. Így 2-3 nap alatt megpuhul és beérik.
A magos verziók magjai megpörkölve kávépótlók. A még éretlen gyümölcsöt cseranyaga miatt bőrök feldolgozásához használják fel.
Lapozz, hogy további érdekességeket tudj meg a datolyaszilváról!