Full extrás és különleges palacsinta receptek, ha unod a hagyományosat

A hagyományos, hazai palacsinta recept a legtöbb háztartás számára jól ismert, ahány ház, annyi bevált recept létezik. Van, aki papírvékonyra, más pedig a vastagabbra esküszik. A tölteléket illetően a lekvár, kakaó és Nutella szentháromságban azért a legtöbben egyetértünk. Viszont ha már unod a hagyományos palacsintát, akkor szerencséd van, mert eheti receptajánlónkban a felturbózott és különleges palacsinta receptek kerülnek terítékre.

Ha rákeresünk a témára, hamar kiderül, hogy se szeri, se száma a világ palacsintacsodáinak, alig győztük átnézni a jobbnál jobb verziókat. Egy biztos: többet ki fogunk próbálni közülük, tegyetek így ti is! Az alábbiakban a legizgalmasabb és legjobb palacsinta receptek gyűjtését hoztuk el nektek. Ezek között megtalálható a rakott, az amerikai palacsinta, a pancake, a holland dutch baby és még egy reform változat is.

Habos-almás rakott palacsinta recept

Vegyük át még egyszer a nevét: habos, almás, palacsinta. Ha különleges palacsinta receptek keresésébe fogtál, itt akár meg is állhatsz, hiszen megtaláltad az igazit.

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 5 nagy alma (kb. 90 dkg)
  • fél citrom kifacsart leve
  • 5 dkg mazsola
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 12 dkg darált dió vagy diótöltelék
  • 8 db nagy méretű kész palacsinta*
  • kb. 20-25 dkg sárgabaracklekvár
  • 3 nagy tojás
  • 6 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 dl cukrozatlan habtejszín
  • vaj a tepsi kikenéséhez

 

(Fotó: Ízes Élet)

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levét óvatosan kinyomkodjuk, majd egy lábasban a tűzhelyre tesszük. Hozzáadjuk a citromlevet, a mazsolát, 2 tasak vaníliás cukrot és 5 dkg darált diót, kevergetve megpároljuk (ha szükséges, kevés vizet adhatunk hozzá). Félretesszük hűlni.

Megtöltjük a palacsintákat. Először megkenjük mindet baracklekvárral, majd megszórjuk a többi dióval. A palacsinták közepére, szélesebb sávban 2-2 evőkanálnyi almás tölteléket teszünk. Ráhajtjuk a széleket, feltekerjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálban félretesszük. A tojássárgájákat kikeverjük a porcukor felével, a maradék 1 tasak vaníliás cukorral, a fahéjjal és a tejszínnel.

A kész palacsintákból 5-öt egy vajjal kikent magas falú tepsibe fektetünk szorosan egymás mellé. A maradék 3 palacsintát kettévágjuk, majd rátesszük a palacsinták tetejére úgy, hogy maradjon köztük hely. Egyenletesen meglocsoljuk a fahéjas tejszínnel, majd 170 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 percet sütjük.

Közben a tojásfehérjéket félig felverjük. Hozzáadjuk a maradék cukrot, majd kemény habbá verjük. Kivesszük a sütőből a tepsit, tetején eloszlatjuk a habot, majd visszatoljuk a sütőbe. Most már csak addig sütjük, amíg a hab szépen megbarnul. Kicsit pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.

*A palacsintatésztához:

  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 2 dl szénsavas víz
  • kevés olaj a sütéshez

A palacsintatésztához a tejet kikeverjük a tojásokkal és a sóval. Hozzáadagoljuk a lisztet, felhígítjuk a szénsavas vízzel. Simára keverjük, 30 percet állni hagyjuk. A pihentetett palacsintatésztát kevés szénsavas vízzel felhígítjuk (amennyiben szükséges), majd olajjal kikent palacsintasütőben hagyományos módon kisütjük.

A következő oldalon egy fantasztikus holland palacsinta recept vár.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4