4. Tenger gyümölcsei: osztriga és társai

Bár nem volt benne a hivatalos programban, de ellátogattunk egy kagyló- és osztrigatenyésztő farmra is. A Földközi-tengerbe nyúló stégen felállított faházban szedték le a hálókról és kötelekről a rajtuk kifejlődött kagylókat, osztrigákat, amelyeket a piacra és a helyi éttermekbe szállítanak.

tunezia foldkozi-tenger steg
Ezen a hosszú stégen kellett az üzemig sétálni
tunezia kagylotenyeszto
A tulajdonos megmutatta, hogyan szedik le a kagylókat a hálóról

A piacon 1 dínárért (kb. 100 forint) lehet friss osztrigát kóstolni. A halpiac magyar ember számára nagyon lenyűgöző! Ennyi friss tengeri herkentyűt (pl. rák, kagyló, polip) és halat ritkán látunk egy kupacban. Igaz, a szagok nem éppen a legkellemesebbek, de a látvány mindenért kárpótol.

tunisz halpiac kardhalak tuneziai gasztronomia
Kardhalak a tunéziai halpiacon
tunisz halpiac
Halárusok

5. Kaak warka, a mandulás karikasütemény

A gyűrű alakú édesség nem annyira édes, mint amire egy arab sütemény esetében általában számítunk. A lisztből, vajból és vízből készült finomság készülhet sima és töltött változatban (pl. marcipánnal, mandulakrémmel töltik), és gyakran tesznek bele rózsavizet is, amitől az íze különleges, kissé illatos lesz. A frissen készült kaak warka az igazi, hiszen ez még puha és omlós, legalább 3-4 darabot is könnyen meg lehet enni belőle. Nekünk sikerült!

tuneziai gasztronomia kaak warka
Asszonyok készítik a kaak warka süteményt
kaak warka de zaghouan
Fotó: Facebook/Kaak warka Dar Zaghouan
1
2
3