tuneziai gasztronomia kenyersutes
Lepénykenyér készül Henchir D'heb gyönyörű rezdienciájának belső udvarán

Ha valaki külföldre utazik, érdemes a helyi ételeket megkóstolnia. Ezzel én is mindig így vagyok. Próbálok olyan specialitásokat választani, amelyek az adott országra, régióra jellemzőek, és kerülöm azokat, amelyeket itthon is bármikor választhatok. Ezáltal jobban megismerem az országot, annak gasztronómáját, és mindez segít bepillantani a helyiek életébe, szokásaiba. Nem régen Tunéziában jártam, ahol a tunéziai gasztronómia titkaiba leshettem be. Ezek közül most öt olyan jellegzetes ételt szeretnék bemutatni, amelyek az észak-afrikai országra jellemzőek.

1. Olívaolaj és olajbogyó, a tunéziai gasztronómia alapkövei

Tunézia egyharmadát olívaültetvények borítják, így szinte egyértelmű, hogy az országnak az olívaolaj az egyik legfontosabb exportcikke. Ugyanakkor a helyi termelők kezdik felismerni, hogy a turizmusban is fontos szerepe van az olívának. A turisták kíváncsiak arra, hogyan szüretelik az olívabogyót (aminek több tucat változatát termesztik), hogyan sajtolják ki belőle az olajat, szívesen megkóstolják azt, sőt boldogan vásárolnak is a termékekből.

tunezia olivaultetveny
Olívafák sorakoznak a tunéziai tájon

Erre több családi farmon is van lehetőség. Mi a Reserve Familiale Ben Ismail ültetvényén jártunk Zaghouan tartományában, mindössze egy órás autóútra Tunisztól délre. A családi vállalkozás a tunéziai gasztronómia hírnevét öregbíti, hiszen extra szűz olívaolajaival számos nemzetközi díjat bezsebelt, termékeit Svájcba, Japánba és Franciaországba exportálja.

tunezia olivaszuret
Főleg nők szüretelik az olivabogyókat, közben gyakran énekelnek
tunezia oliva olaj tuneziai gasztronomia
Ben Ismail családi farmján nemcsak olajat, hanem mézet is vásárolhatunk
tuneziai gasztronomia olivabogyo
A piacon számtalan féle olívabogyó kapható

tunezia olivabogyo tuneziai gasztronomiaA cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3