Ha valaki külföldre utazik, érdemes a helyi ételeket megkóstolnia. Ezzel én is mindig így vagyok. Próbálok olyan specialitásokat választani, amelyek az adott országra, régióra jellemzőek, és kerülöm azokat, amelyeket itthon is bármikor választhatok. Ezáltal jobban megismerem az országot, annak gasztronómáját, és mindez segít bepillantani a helyiek életébe, szokásaiba. Nem régen Tunéziában jártam, ahol a tunéziai gasztronómia titkaiba leshettem be. Ezek közül most öt olyan jellegzetes ételt szeretnék bemutatni, amelyek az észak-afrikai országra jellemzőek.
1. Olívaolaj és olajbogyó, a tunéziai gasztronómia alapkövei
Tunézia egyharmadát olívaültetvények borítják, így szinte egyértelmű, hogy az országnak az olívaolaj az egyik legfontosabb exportcikke. Ugyanakkor a helyi termelők kezdik felismerni, hogy a turizmusban is fontos szerepe van az olívának. A turisták kíváncsiak arra, hogyan szüretelik az olívabogyót (aminek több tucat változatát termesztik), hogyan sajtolják ki belőle az olajat, szívesen megkóstolják azt, sőt boldogan vásárolnak is a termékekből.
Erre több családi farmon is van lehetőség. Mi a Reserve Familiale Ben Ismail ültetvényén jártunk Zaghouan tartományában, mindössze egy órás autóútra Tunisztól délre. A családi vállalkozás a tunéziai gasztronómia hírnevét öregbíti, hiszen extra szűz olívaolajaival számos nemzetközi díjat bezsebelt, termékeit Svájcba, Japánba és Franciaországba exportálja.
A cikk a következő oldalon folytatódik.