A gőz nem éppen új keletű találmány, hiszen már vagy 150 éve használják tisztításra és fertőtlenítésre. A modern, automata gépek megjelenésével azonban a mosás, takarítás, edény- és ruhatisztítás során a gőz helyét átvették a kemikáliák, adalékanyagok. Tavasszal, az allergiaszezon kezdetén külön figyelmet kapnak a vegyszermentes megoldások és most, hogy minden korábbinál több időt töltünk a négy fal között, különösen fontos, hogy az allergéneket és baktériumokat távol tartsuk az otthonunktól. Ehhez jó megoldás lehet a fertőtlenítés gőzzel, szóval nézzük, miért érdemes ma is alkalmaznunk a gőz, és milyen eszközökkel használhatjuk ki kényelmesen ennek a természetes higiéniai megoldásnak az előnyeit.
Így dolgozik a gőz
Nagyanyáink nem véletlenül részesítették előnyben a felforrósított víz erejét. A gőz ugyanis képes elpusztítani a háztartásban gyakran előforduló baktériumok 99,9 százalékát. Kétségtelen, hogy az olyan háztartási elektronikai eszközök megjelenése, mint a mosógép, a szárítógép vagy a mosogatógép, rengeteg időt spórolt meg nekünk. Ezeknek a gépeknek azonban van egy hátránya is. Mégpedig az, hogy miattuk elkezdtünk egyre több kemikáliát, adalékanyagot használni otthonunk tisztán tartásához. A 100 fokra felforrósított víz azáltal, hogy diszpergáltan, azaz szétszóródva hatol be a szennyeződés részecskéi közé, finoman, de hatékonyan távolítja el az olyan háztartási baktériumokat és allergéneket, amelyeket szabad szemmel akár nem is látunk.
A cikk a következő oldalon folytatódik.