Diós bejgli, ahogyan Szamos László készíti

diós mákos bejgli
Mákos vagy diós bejgli? Esetleg gesztenyés vagy mandulás? Te melyikre szavazol? (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók:

Tészta:

  • 530 g liszt
  • 105 g sertészsír
  • 105 g vaj
  • 5 g só
  • 12 g élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 95 g tej
  • 55 g porcukor

Töltelék:

  • 0,5 kg darált dió
  • 70 g morzsa (piskóta lereszelve)
  • 220 g cukor
  • 30 g méz
  • 50 g mazsola
  • 10 g reszelt citromhéj
  • 3 g őrölt fahéj
  • 170 g tej
  • 150 g kandírozott darált narancshéj
  • 90 g kandírozott narancshéj kocka
  • 10 g vaníliás cukor
  • kenéshez 3 tojás

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a zsírt, porcukrot, élesztőt és a tejjel elkevert három tojássárgáját. Elkeverjük és kézzel eldolgozzuk. Jól összegyúrjuk.
23 dkg-os darabokra vágjuk fel, amiket lapos téglalap formára alakítunk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.

A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, a kandírozott darált narancshéjjal és a narancshéj kockával. Hozzáadunk pár deka durvára darált diót, a sárga piskóta morzsát, reszelt citromhéjat, mazsolát és fahéjat. A tejet csipet sóval, a mézzel és vaníliás cukorral felforraljuk. Ezt is a diós töltelékhez adjuk és jól összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni. Majd 32 dekás adagokra osztjuk.

A téglalap alakú tésztát 1,5 mm vékonyra kinyújtjuk és egyenletesen elosztjuk rajta a töltelék adagot. a széleinél 1-1 cm széles sávot szabadon hagyjuk. A két szélét felhajtjuk és lelapítva egy szintre hozzuk a töltelékkel, majd feltekerjük.

A feltekert rudakat felülről kissé lenyomkodjuk, hogy a maradék levegő is kijöjjön belőle. Egy egész tojást felverünk 2 sárgájával és lekenjük vele a rúd bejgliket.
A kenést 1-2 óra elteltével megismételjük, majd ha rászáradt a tojás megszurkáljuk a bejglit. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

A következő oldalon tippeket adunk a tökéletes bejglihez.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3