Diós bejgli, ahogyan Szamos László készíti
Hozzávalók:
Tészta:
- 530 g liszt
- 105 g sertészsír
- 105 g vaj
- 5 g só
- 12 g élesztő
- 3 db tojássárgája
- 95 g tej
- 55 g porcukor
Töltelék:
- 0,5 kg darált dió
- 70 g morzsa (piskóta lereszelve)
- 220 g cukor
- 30 g méz
- 50 g mazsola
- 10 g reszelt citromhéj
- 3 g őrölt fahéj
- 170 g tej
- 150 g kandírozott darált narancshéj
- 90 g kandírozott narancshéj kocka
- 10 g vaníliás cukor
- kenéshez 3 tojás
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a zsírt, porcukrot, élesztőt és a tejjel elkevert három tojássárgáját. Elkeverjük és kézzel eldolgozzuk. Jól összegyúrjuk.
23 dkg-os darabokra vágjuk fel, amiket lapos téglalap formára alakítunk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.
A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, a kandírozott darált narancshéjjal és a narancshéj kockával. Hozzáadunk pár deka durvára darált diót, a sárga piskóta morzsát, reszelt citromhéjat, mazsolát és fahéjat. A tejet csipet sóval, a mézzel és vaníliás cukorral felforraljuk. Ezt is a diós töltelékhez adjuk és jól összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni. Majd 32 dekás adagokra osztjuk.
A téglalap alakú tésztát 1,5 mm vékonyra kinyújtjuk és egyenletesen elosztjuk rajta a töltelék adagot. a széleinél 1-1 cm széles sávot szabadon hagyjuk. A két szélét felhajtjuk és lelapítva egy szintre hozzuk a töltelékkel, majd feltekerjük.
A feltekert rudakat felülről kissé lenyomkodjuk, hogy a maradék levegő is kijöjjön belőle. Egy egész tojást felverünk 2 sárgájával és lekenjük vele a rúd bejgliket.
A kenést 1-2 óra elteltével megismételjük, majd ha rászáradt a tojás megszurkáljuk a bejglit. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
A következő oldalon tippeket adunk a tökéletes bejglihez.