Cukordisznó – Németország
A németeknél szintén a disznó a gazdagság szimbóluma, hiszen kitúrja a szerencsét. Ahhoz viszont, hogy ránk mosolyogjon az új évben a szerencse, nem szükséges ennünk belőle. Az említett étel sem húsos fogás, hanem desszert, ugyanis cukros mandulapasztából készítenek disznó formájú édességet.
Whiskey – Skócia
Végre valami, amivel koccintani is lehet! Skóciában az első embernek, aki átlépi a házigazda küszöbét, hoznia kell magával ajándékot. A tradicionális ajándékcsomagban a skót ital boldog évet jelez előre, a black bun nevű fűszeres-gyümölcsös sütemény bőséget, az egy darabka szén pedig a melegséget szimbolizálja. Különösen hatékonynak tartják az ajándékokat, ha magas, jóképű férfitől kapják a háziak az év első napján. Ez is érdekelhet: Oscar-díjas színész whiskey-t kortyolva magyarul üzeni: Egészségedre!
Tang yuan – Kína
Édes rizsgombócok töltve édesbabkrémmel, szezámkrémmel, cukorral, magokkal vagy gyümölcsökkel. A kínai újévkor fogyasztják február 16-án, gyömbéres szirupban kerül az asztalra. Esküvőkön és egyéb ünnepségeken is fel szokott bukkanni. Azért fogyasztják, mert a neve ugyanúgy hangzik, mint az egység szó, azaz a család egységét jelképezi. A kínai konyháról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.
Kuku sabzi – Irán
Egyfajta frittata, amely tojásból és friss fűszerekből készül, és a Nowruzra, vagyis a perzsa újév első napján – a tavaszi napéjegyenlőségkor (március 21.) – fogyasztanak. Az étel bőséget és termékenységet szimbolizál az eljövendő évre.
Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:
- Izgalmas koktélok Unicumból, nem csak a gyógynövénylikőr szerelmeseinek
- 4+1 dolog, amire figyelned kell, ha laktózmentes étrendet követsz
- Egy hónap állati eredetű ételek nélkül, ez a Veganuár kihívás
- Tudatos étkezés ősszel és télen is. Ezzel az 5 tippel neked is menni fog!
Forrás: Ízes Élet/the culture trip