4. Pumpkin pie, azaz a sütőtökpite
Hozzávalók:
egy kb. 24 cm átmérőjű kerek piteformához:
- A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 6 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 1 db tojás
- 1 evőkanál (nád)cukor
- A kekszes réteghez:
- 1 kávéskanál olaj
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg zabkeksz
- A töltelékhez:
- kb. 1 kg sütőtök
- olaj, őrölt fahéj
- 25 dkg mascarpone
- 3 db tojás
- 2-3 dkg (nád)cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- kakaópor és tetszőleges olajos magvak a díszítéshez
Elkészítés:
Színe, mesés illata és íze a szürke, borongós időjárás egyik legjobb ellenszere, így nem csoda, hogy ez az egyik kedvenc őszi-téli süteményem. A kekszes réteg pedig nemcsak finom, hanem időt is spórol nektek, segítségével megtakaríthatjátok az elősütést. Bár írtam egy kevés cukrot a tésztához és a töltelékhez, véleményem szerint nyugodtan el is hagyhatjátok, önmagában is finom, édeskés ízvilágú sütemény.
1. Először a töltelékhez megtisztítjuk a tököt, felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A vágási felületet megspricceljük egy kevés olajjal, és meghintjük őrölt fahéjjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a tököt. Mikor elkészült, kihűtjük.
2. A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk az elhabart tojást és a cukrot, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (amennyiben szükséges, kevés hideg vizet adhatunk hozzá), és folpackba csomagolva fél órára hőtőbe tesszük.
3. Közben vízgőz felett, az olajjal megolvasztjuk az étcsokit. A zabkekszet megőröljük, és fokozatosan belekeverjük langyosra hűlt csokiba. Egészen sűrű masszát kell kapnunk. Ha esetleg törős lenne, egy kevés tejjel hígíthatjuk.
4. A lehűlt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és a kivajazott piteformát kibéleljük vele úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, majd az alján egyenletesen eloszlatjuk a csokis-kekszes masszát. 15 percre hűtőbe tesszük.
5. A kihűlt tököt botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét, az elhabart tojásokat, a cukrot és a pudingport, majd alaposan összedolgozzuk. A csokis rétegre kanalazzuk.
6. A pitét 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.
7. A kihűlt pitét felszeleteljük, kakaóporral megszórva, olajos magvakkal díszítve tálaljuk.
Csigó Zita receptje.
Forrás: Ízes Élet