2. Sütőtökös saláta

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

  • ½ kg sütőtök
  • 2+4 ek olívaolaj
  • 1 tk (füstölt) piros paprika
  • 4 ek méz
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • 20 dkg salátakeverék
  • 2 marék hántolt tökmag
  • 10 dkg bacon felkockázva
  • 2 marék aszalt áfonya

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A tököt hámozd meg és kockázd fel kb 1-1,5 cm-s darabokra, majd forgasd össze a 2 ek olajjal, sóval, borssal és fűszerpaprikával. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben, míg puha  lesz, és a külseje kissé karamellizálódik.

Közben mosd meg a salátát ha szükséges, hadd száradjon, és száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot néhány perc alatt (ha már érzed az illatát, akkor jó). Ugyanabban a serpenyőben pirítsd ropogósra a bacont, majd szedd papírtörlőre.

(Fotó: Ízes Élet)

Az öntetet egy kis, zárható üvegben készítsd el: 4 ek olívaolaj, a citromlé, a méz, és só, bors kerül bele, ezeket alaposan rázd össze.

Ha megsült a tök, hagyd kissé kihűlni, majd állítsd össze a salátát. Egy lapos tálon kezdj el építkezni: először a salátaleveleket terítsd szét, rendezd rá a langyos tökkockákat, szórd meg az áfonyával és a tökmaggal, végül a bacon kockákkal is, és csak tálalás előtt locsolgasd meg az öntettel. Isteni lakoma, kenyér nélkül is laktató, komplex ízvilágú étel.

Horváth Sára receptje.

A következő oldalon még több tökös recept vár.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4