Igazán foszlós, klasszikus vajas kalács húsvétra

Húsvéti kalács nélkül nem lehet teljes az ünnepi menü. Mi most egy olyan változatot mutatunk, amivel garantáltan lehengerlő lesz a végeredmény, mind kinézetben, mind pedig állagban. A legjobb az egészben, hogy csak a hármas fonat készítséét kell elsajátítanunk.

húsvéti kalács fonott kalács recept foszlós hímestojás
Könnyű és mutatós fonott kalács (Fotó: Ízesélet)

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 ½ dkg élesztő
  • 2 ½ dl langyos tej
  • 2 ek cukor (ízlés szerint lehet 3 is)
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése

  1. Kb ½ dl tej és a cukor keverékébe morzsold el az élesztőt, és tedd félre kb. 10 percig, hogy felfusson. (Vagyis, hogy habos legyen, és erőteljesen élesztőszagú).
  2. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást és a tojássárgáját, a maradék tejet, végül a felfutott élesztőt.
  3. Keverd össze, majd fakanállal, vagy dagasztókaros robotgéppel dagaszd, amíg könnyű tésztát nem kapsz, ami ugyan kissé még ragacsos, de már sima és kezd fényesedni.
  4. Ekkor lehet apránként hozzádagasztani a vajat, egészen addig, míg el nem fogy.
  5. Ha ezt kézzel teszed, akkor lisztezett felületen dagaszd.
  6. A utolsó adag vaj után még pár percig gyúrd, dagaszd, majd tedd tálba, és kb 45 percig hagyd meleg helyen kelni, vagy amíg a duplájára nem nő.
  7. Ha megkelt, már ne dagaszd, csak oszd 2 részre, ezeket újabb 3-3 részre, amelyekből sodorj kis hurkákat.
  8. Készíts belőle 3-as fonatokat, majd ügyesen helyezd el őket a kb 23 cm átmérőjű csatos tortaformában, amelyet előzőleg sütőpapírral is kibéleltél.
egyszerű kalács fonott kalács recept
A fonott kalács általában a nehezebb húsvéti receptek egyike, ezzel a módszerrel viszont gyerekjáték az elkészítése (Fotó: Ízesélet)

9. A kenéshez a tojást keverd el egy ek. vízzel, majd kend meg vele a fonatokat.

10. Fedd le, és újból keleszd 45 percet, közben, kb. félidőnél, melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Ha megkelt, akkor mehet a sütőbe, 35-40 percre.

11. Nem szabad kiszárítani, túlsütni, ha nagyon barnul a teteje, fedd le sütőpapírral.

12. Ha kész, rácson, de még a formában hűtsd 5 percig, aztán a formából kivéve, szintén rácson hagyd teljesen kihűlni, és csak ezután fogyaszd.

Hováth Sára receptje

Az összeállítás a következő oldalon folytatódik.

1
2
3
4