Igazán foszlós, klasszikus vajas kalács húsvétra
Húsvéti kalács nélkül nem lehet teljes az ünnepi menü. Mi most egy olyan változatot mutatunk, amivel garantáltan lehengerlő lesz a végeredmény, mind kinézetben, mind pedig állagban. A legjobb az egészben, hogy csak a hármas fonat készítséét kell elsajátítanunk.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 2 ½ dkg élesztő
- 2 ½ dl langyos tej
- 2 ek cukor (ízlés szerint lehet 3 is)
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítése
- Kb ½ dl tej és a cukor keverékébe morzsold el az élesztőt, és tedd félre kb. 10 percig, hogy felfusson. (Vagyis, hogy habos legyen, és erőteljesen élesztőszagú).
- A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojást és a tojássárgáját, a maradék tejet, végül a felfutott élesztőt.
- Keverd össze, majd fakanállal, vagy dagasztókaros robotgéppel dagaszd, amíg könnyű tésztát nem kapsz, ami ugyan kissé még ragacsos, de már sima és kezd fényesedni.
- Ekkor lehet apránként hozzádagasztani a vajat, egészen addig, míg el nem fogy.
- Ha ezt kézzel teszed, akkor lisztezett felületen dagaszd.
- A utolsó adag vaj után még pár percig gyúrd, dagaszd, majd tedd tálba, és kb 45 percig hagyd meleg helyen kelni, vagy amíg a duplájára nem nő.
- Ha megkelt, már ne dagaszd, csak oszd 2 részre, ezeket újabb 3-3 részre, amelyekből sodorj kis hurkákat.
- Készíts belőle 3-as fonatokat, majd ügyesen helyezd el őket a kb 23 cm átmérőjű csatos tortaformában, amelyet előzőleg sütőpapírral is kibéleltél.
9. A kenéshez a tojást keverd el egy ek. vízzel, majd kend meg vele a fonatokat.
10. Fedd le, és újból keleszd 45 percet, közben, kb. félidőnél, melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Ha megkelt, akkor mehet a sütőbe, 35-40 percre.
11. Nem szabad kiszárítani, túlsütni, ha nagyon barnul a teteje, fedd le sütőpapírral.
12. Ha kész, rácson, de még a formában hűtsd 5 percig, aztán a formából kivéve, szintén rácson hagyd teljesen kihűlni, és csak ezután fogyaszd.
Hováth Sára receptje
Az összeállítás a következő oldalon folytatódik.