A tökéletes húsvéti sonka kétféle tormával
Avagy a legfontosabb húsvéti receptek egyike, hiszen sonka és torma nélkül nincs húsvét, de nem mindegy, hogyan készítjük. Íme a tökéletes sonka titka.
Hozzávalók
Sonka főzéséhez:
|
Mázhoz:
|
Tormakrémhez:
|
Elkészítés
Sonka
Az első forrásig fűszerek nélkül főzzük a sonkát, és csak utána fűszerezzük az új vízben. Amikor lecseréltük a vizet, hozzáadjuk a fokhagymát, pár babérlevelet, borókabogyót, és a lepirított vöröshagymát – a hagymát félbevágjuk és száraz serpenyőben a vágott felét megpirítjuk, a héjat rajta hagyjuk.
Amíg a sonka elkészül, kikeverjük a pácot, amivel a főtt sonkát grillezzük. Összekeverünk mézet, dijoni mustárt, olivaolajat, chilit, szegfűborsot és szegfűszeget, de reszelhetünk bele citrus héjat is. A megfőtt sonkára rácsorgatjuk, egyenletesen elkenjük az elkészült pácot, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.
Torma
A tormát lereszeljük és rácsöpögtetjük fél citrom levét. Összekeverjük az ecetet, vizet, sót, borsot és hozzákeverjük a reszelt tormához, majd elfelezzük. Az egyik adagot magában tálaljuk, a másik adaghoz reszelt, sült céklát keverünk és a sonka mellé tálaljuk.
Nemesvölgyi Attila receptje.
A következő receptért lapozz!