A tökéletes húsvéti sonka kétféle tormával

Avagy a legfontosabb húsvéti receptek egyike, hiszen sonka és torma nélkül nincs húsvét, de nem mindegy, hogyan készítjük. Íme a tökéletes sonka titka.

Hozzávalók

Sonka főzéséhez:

  • sonka
  • 1 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • pár szem borókabogyó
  • kétszer annyi víz, mint a sonka súlya
Mázhoz:

  • 3 ek méz
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 ek olivaolaj
  • szegfűbors
  • szegfűszeg
  • fokhagyma
  • fél tk chilipehely
Tormakrémhez:

  • 1 torma
  • fél dl ecet
  • fél dl víz
  • 2 kk só
  • 2 kk cukor
  • fél citrom
  • 1 sült cékla
húsvéti sonka kötözött sonka receptek
Mostanában időnk, mint a tenger, éppen ezért szánjuk rá az időt és ne siessük el a sonka készítését. (Fotó: Ízesélet)

Elkészítés

Sonka
Az első forrásig fűszerek nélkül főzzük a sonkát, és csak utána fűszerezzük az új vízben. Amikor lecseréltük a vizet, hozzáadjuk a fokhagymát, pár babérlevelet, borókabogyót, és a lepirított vöröshagymát – a hagymát félbevágjuk és száraz serpenyőben a vágott felét megpirítjuk, a héjat rajta hagyjuk.
Amíg a sonka elkészül, kikeverjük a pácot, amivel a főtt sonkát grillezzük. Összekeverünk mézet, dijoni mustárt, olivaolajat, chilit, szegfűborsot és szegfűszeget, de reszelhetünk bele citrus héjat is. A megfőtt sonkára rácsorgatjuk, egyenletesen elkenjük az elkészült pácot, és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.

Torma
A tormát lereszeljük és rácsöpögtetjük fél citrom levét. Összekeverjük az ecetet, vizet, sót, borsot és hozzákeverjük a reszelt tormához, majd elfelezzük.  Az egyik adagot magában tálaljuk, a másik adaghoz reszelt, sült céklát keverünk és a sonka mellé tálaljuk.

Nemesvölgyi Attila receptje.

A következő receptért lapozz!

1
2
3
4