quinoa
(Fotó: fANNEtastic)

A quinoa olyan alapanyag, ami nem tartozik a hagyományos magyar konyhához – hiszen a chiamaghoz hasonlóan Dél-Amerikából származik – az elmúlt években azonban egyre több háztartásban megtalálható. Fontos tulajdonsága, hogy bár gabonafélének tűnik, mégsem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyeknek is szuper köret alternatívát jelent. Az egyéb köretfélékhez viszonyítva kiemelkedően magas a fehérjetartalma, és az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, ami nagyon kevés növényről mondható el. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony és lassan felszívódó, ezért fontos alapköve a diétás étrendeknek. Na, de mit készítsünk ebből az izgalmas, sokféleképpen variálható alapanyagból? Segítünk! Quinoás receptek előételnek, főételnek és desszertnek, próbáld ki mindet!

Gránátalmás quinoasaláta

quinoasaláta quinoás receptek

Hozzávalók (2 adaghoz).

  • 20 dkg quinoa
  • himalája só
  • 2 marék bébispenót
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg szójabab
  • 4 dkg lila hagyma
  • 10 dkg gránátalma
  • fél citrom

Elkészítés:

Az alaposan átmosott quinoát háromszoros mennyiségű sós vízben 12 perc alatt puhára főzzük.

A bébispenótot megmossuk, a paradicsomokat kettévágjuk, a szójababot lecsepegtetjük, a lila hagymát finomra aprítjuk, a gránátalmát pedig megpucoljuk.

A puhára főtt quinoát összekeverjük a többi hozzávalóval, majd ízlés szerint megsózzuk. Ízesítsük citromlével, frissen fogyasztjuk.

Szuper quinoás receptek a következő oldalon is.

1
2
3