6. Tyúkhúr: a zöldbabízű ehető vadnövény

Fehér virágai hosszú, vékony kocsányon, a levelek hónaljában fejlődnek. Gyakori, az egész országban mindenhol előfordul ez az ehető vadnövény: szántókon, kertekben, szőlőkben, a nem művelt és nem bolygatott helyeken, erdei utakon, cserjésekben, vízparton, nedves réteken. A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készítik el, mert nagyon hasonló az íze. A-vitaminban, C-vitaminban és magnéziumban gazdag.

tyukhur gasztronomia
A tyúkhúr egynyári, vagy inkább egyéves, de ősszel csírázva áttelelő növény; fotó: Pixabay/WikimediaImages

7. Vadsóska: csak mértékkel fogyasszuk!

Az egész országban gyakori: hegyi réteken, mocsár- és lápréteken, ligetekben. Évelő növény, szóval, ha egyszer találunk, jövőre ugyanoda mehetünk vissza érte. 30-100 centi magas, húsos levelei nyíl alakúak, májustól augusztusig virágzik. Márciusban az első tavaszi napoktól késő őszig gyűjthetjük, és a leveles hajtásvégeket is felhasználhatjuk. Hideg, esős időben gyűjtve lágyabb ízű, mint hosszú szárazság esetén. A legfinomabb vadsóskát a virágzás előtt március-áprilisban szüretelhetjük. Salátának, levesnek és főzeléknek is ehetjük. Ha néhány levelet finomra vágunk, bármilyen ételünknek kellemes, savanykás ízt ad, önmagában, nagy mennyiségben viszont egy kicsit túlságosan savanyú, és magas oxálsav- és kálium-bioxalát-tartalma miatt nem ajánlott nagyon gyakran fogyasztani.

8. Zamatos turbolya: ánizs illatú ehető vadnövény

Hazánkban vadon is előfordul: ligetes erdőkben, réteken, főleg az akácosok tavasszal nagy tömegben megjelenő aljnövényeként. Alacsony hőmérsékleten, nedves körülmények között sokáig megőrzi szép üdezöld színét és zsengeségét, kifejlett állapotban még a gyengébb talaj menti fagyok sem okoznak kárt benne. Kiskertben is érdemes tartani olyan helyen, amit másra nem tudunk használni, mert gyengébb fényviszonyok között is jól megél, a közepes árnyékot elviseli és csak közepesen vízigényes. Tavasszal termesztve a csapadék elegendő a növekedéséhez, de száraz időben öntözés nélkül csak sínylődik és illóolaj-tartalma is jelentősen visszaesik. Nyáron csak néhány öntözéssel hoz megfelelő minőséget. A zamatos turbolya egy olyan ehető vadnövény, amely jellegzetes ánizs illata miatt fűszerként és salátaként is közkedvelt például a francia vagy olasz gasztronómiában. Akik nem ismerik, gyakran gyomként irtják a kertekben vadon élő változatát, pedig az is ugyanúgy felhasználható és ásványi anyagokban, A- és C-vitaminban is gazdag. A belőle készült teát a népi gyógyászatban vese-, légző- és emésztőszervi panaszok ellen használják.

Forrás: vendeglatasmagazin.hu

1
2
3