Tombol a tavasz és lassan a nyár is beköszönt, a természet pedig nagyon sok finomságot ad annak, aki tudja, hogy mit és hol keressen. A medvehagymát sokan ismerik, de sok más ehető vadnövény is létezik – tyúkhúr, libatop, vadsóska és a többiek. Nézzük őket!
1. Csalán: levesbe, salátába is jó választás
30-50-100 cm magas, haragoszöld, szív alakú levelekkel rendelkező ehető vadnövény, amely az egész országban gyakori. A fiatal hajtásait más növényekkel (pitypang, mezei sóska, fehér libatop) keverve használjuk általában. Ugyanolyan változatosan felhasználható, mint a többi zöld leveles zöldség, főzelékként, levesként és salátaként is lehet fogyasztani. Márciustól júniusig a fiatal leveleket és hajtásokat gyűjtik. Remek vízhajtó, gyulladáscsökkentő és emésztésjavító tea is készülhet belőle.
2. Vitaminokban gazdag ehető vadnövény: fehér libatop
Ennek a növénynek a népies neve lisztes laboda. Általában az aljától ágas-bogasan nő, 20 centitől akár kétméteres is lehet, virágzata piramis alakú, tömött. Június közepétől késő őszig virítanak zöld virágai. A libatop az egyik leggyakoribb egyéves gyomnövény, ami nemcsak a szántóföldeken, hanem minden tápanyagban gazdag helyen nagy mennyiségben él. Tömeges előfordulása és magas kalcium-, fehérje- és vastartalma miatt fontos ehető vadnövény. Saláta, leves és ivólé készítésére egyaránt használhatjuk. Tavasszal az egész növényt gyűjtik, később csak a hajtáscsúcsok, illetve a kb. 20-30 cm magas növény ehető.
A vadnövnyek listája a következő oldalon folytatódik.