A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt. A megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni az Év Bejglije versenyre – ez utóbbi kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is. Számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek az Ínyenc kategóriában. kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Nézzük a győzteseket!
Az Év Bejglije – hagyományos kategóriák
Az Év Diós Bejglije
– Aranyérmes: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
– Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár
Az Év Mákos Bejglije
– Aranyérmes: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
– Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
– Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
Az Ínyenc kategória legjobbjai
– Aranyérmes: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
– Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Vörösboros aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
– Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
Az Év Ínyenc Bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit háttérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz. A zöld dióra évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban. Figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.
A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri.
A zsűri tagjai:
– Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
– Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
– Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
– Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
– Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
(forrás: KEN!Media – Turizmus Online; fotók: Cukrásznet)