Dutch baby: a különleges palacsinta receptek királya
(Horváth Sára receptje)
Dutch Baby szó szerint holland babát jelent, de természetesen itt most nem erről lesz szó. A dutch ugyanis az amerikai német bevándorlók egy csoportját is jelentette, akik a deutsch szó elkorcsosulásából lettek dutchok, ugyanis ez a sütőben sült, tulajdonképpen palacsintafelfújt eredetileg a német Pfannkuchenből származik. Némileg hasonlít is az eredeti, nem grízből készült császármorzsára, ami gyakorlatilag ugyanez a metódus, csak a tésztát a végén darabokra szaggatva tálalják.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 8 ek (7 dkg) liszt
- 8 ek (125 ml) tej
- 2 ek cukor
- 1 csipet só
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 evőkanál vaj
- a tálaláshoz porcukor, lekvár, stb.
Elkészítés:
1. A vajon kívül az összes hozzávalót dobd turmixgépbe és turmixold simára.
2. Amíg előkészíted a további teendőket, hagyd állni a tésztát, jót tesz az ízének is és a textúrájának is, ha megdagad a liszt.
3. Fél óra elég neki, egy éjszakát már nem javaslok.
4. A sütőt melegítsd elő 210ºC-ra úgy, hogy már hidegen beleteszed a kiválasztott, kb. 21 cm átmérőjű serpenyőt, vagy más edényt.
5. Ha a sütő – és az edény is – forró, vedd ki az edényt, tedd bele a vajat, hagyd felolvadni, majd öntsd hozzá a tésztát is.
6. Oszlasd el egyenletesen, majd mehet vissza a forró sütőbe kb. 15 percre, hogy felpuffadjon.
7. Akkor jó, ha már megpirult a teteje, ez lehet, hogy kevesebb idő lesz.
8. Ekkor vedd le a hőfokot 175ºC-ra és süsd még 3-5 percig, hogy a belseje is tuti megsüljön, majd forrón tálald, porcukorral megszórva, vagy ízlés szerint gyümölcsökkel, lekvárral, stb.
Ha a különleges palacsinta receptek mindegyikét kipróbáltátok már, akkor ajánljuk figyelmetekbe a legjobb kalácsmentő receptjeinketis, amivel az összes szikkadt kalács megmenthető.
Forrás: Ízes Élet