Harcsapaprikás koreai módra készítve kimchivel

kimchi harcsapaprikás
(Fotó: PR)

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók 2 főre:

  • 40 dkg szürke harcsa filé
  • ½ kg kimchi (Koreai vagy japán élelmiszereket árusító üzletekben kapható készen is, de érdemes házilag is elkészíteni, megfelelő recept alapján. Alapvetően közepesen csípőset szoktak árulni.)
  • 2-3 ek napraforgó étolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöld paprika (csípős vagy sem, ízlés szerint)
  • 1 kis doboz tejföl (175-200g, 12%)
  • 1 kis csokor kapor
  • 2 evőkanál koreai főző bor (mirim)/ bármilyen száraz fehérbor/ rizsecet/ almaecet
  • 1-2 dl víz
  • 1 tk őrölt bors
  • kb. 6-8 szem egész bors (opcionális)
  • 3-4 kisebb babérlevél/ 1-2 tk őrölt babérlevél
  • 2-3 ek barna risz liszt (Tökéletesen megteszi, ha egy kávédarálóban a rizsszemeket porrá őröljük.)

Elkészítés:

1. Egy wokba teszek 1 ek olajat, hozzávágom a vöröshagymát. Lefedem, és miközben üvegesre párlódik, felaprítom a fokhagymát és a paradicsomot is szép cikkekre vágom. A fokhagymát egy közepesebb méretű mély tálba teszem, a paradicsomszeletek egyik felét a wokba szórom a hagyma mellé, miközben már le is veszem a tűzről, másik felét pedig egyszerűen csak félreteszem.

2. A harcsafilét leöblítem hideg víz alatt, majd kb. 5 cm-es csíkokra vágom, amiket a már fokhagymás mély tálba rakok. Hozzáforgatom az őrölt borsot, a barna rizs lisztet és a főzőbort.

3. Most jöhet a kimchi, amit felszeletelek vékony csíkokra, mint bármilyen káposztát szokás. Beleszórom a wokba, hozzáadom a babérleveleket, jól összekavarom és fölteszem főni közepes lángon.

4. Amíg a wokban elkezdődik a főzés, egy nagyobb serpenyőbe 2 evőkanál olajat hevítek és átpirítom rajta a harcsaszeleteket, vigyázva, hogy ne kapjanak nagyon oda. Ez hamar megvan, mert itt még nem kell nekik átsülniük, csak egy kis kérget adok nekik, ami a későbbi főzés során is jobban egyben tartja majd a szétfőzésre hajlamos halhúst. Ráadásul a pörkölés finom ízt is ad nekik.

5. Ahogy a harcsaszeletek mindkét oldalát sikerrel megpörköltem, ezzel a lendülettel rakom át őket a wokban fővő kimchi tetejére. Aláöntök még 1-2 dl vizet, rászórom a borsszemeket, végül a közepére dobom a zöldpaprikát egészben és visszafedem. Sem a húsnak, sem a kimchinek nem kell innentől 15-20 percnél több idő. Ha a paprikát roppanósabban és színesebben szeretnénk majd a tálunkon látni, akkor érdemesebb kicsit később hozzátenni.

6. Miközben a wokban készre fő az eledel, a friss kaprot felaprítom és egy kisebb mély tálban elkeverem a tejföllel.

7. Következik a tálalás: A wok itt nagyszerű szolgálatot tesz, mert az alakja segítségével a tartalmát szinte egy az egyben, kavarodás nélkül, át tudom csúsztatni egy kb. 30 cm átmérőjű, laposabb kerek tálalótálba. Innentől kezdve már csak ízlés dolga, hogy ki milyen formában szeretné díszíteni a végeredményt a rácsurgatott kapros tejföllel és az elején félrerakott paradicsomszeletkékkel. Én még az egészet meg szoktam hinteni egy kis kaporral.

A recept megalkotója: Szakszon Imre, a 2021-es Global Taste of Korea győztese.

Ha érdekelnek a korábbi receptajánlóink is, kattints az alábbi címekre:

1
2