Tízből kilenc magyar otthon főzött a karantén alatt, az ország rendszeresebben eszik, mint korábban, sokan tudatosan odafigyeltek az egészséges étkezésre, a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására – derül ki az Upfield Hungary és a 24.hu közös kutatásából. Arra keresték a választ, hogyan változtak a magyarok étkezési szokásai a vírus miatti kijárási korlátozások alatt. Az online kérdőívet egy hét alatt több mint 4500-an töltötték ki, így ma már sokkal többet tudunk a karanténkonyha-forradalom lényegéről.
A házilag készített főtt ételeké volt a főszerep
A home office-ban sokan újra belakták a konyhát. A válaszadók 92 százaléka állt be a tűzhely mögé, hogy főzzön magának, és csak 15% rendelt házhoz készételt. Megugrott a házilag készült főtt ételek fogyasztása, a kérdőív kitöltőinek több mint fele evett többet ebből az ételtípusból a karantén idején.
A korlátozások kihirdetése után felhalmozott liszt és élesztő sem veszett kárba, mivel az otthon maradók közül a karanténkonyha falai között minden ötödik ember (20%) maga sütötte mindennapi kenyerét.
Minőségileg változtak a magyarok étkezési szokásai
A válaszadók közel harmada jobban odafigyelt a korlátozások alatt a tápláló étrendre, 27% több gyümölcsöt, 21% több zöldséget evett ebben az időszakban. A rendszertelen, útközbeni, gyors étkezéseket felváltották a közös családi reggelik, ebédek és vacsorák.
Hiába a lelkes sütés-főzés, a legtöbben a home office időszakban is ugyanannyi, vagy csak valamivel több időt szántak az ételkészítésre naponta, mint a vírust megelőzően. Jellemzően körülbelül egy órát töltöttek a konyhában naponta. A többség a menüt is csak nagyjából tervezte meg előre. A tesztet kitöltők harmada pedig inkább abból készített valamit, amit otthon talált.
Karanténkonyha és szendvics-reneszánsz
Ebben a hektikus időszakban nem meglepő, hogy a gyorsan, valami finomat kategória győztese a szendvics lett. A válaszadók harmada minden nap készített magának valamilyen szendvicset reggelire (58%) vagy vacsorára (39%). Bár az eredmények szerint a szendvics a gyors elkészíthetőség mellett a jól variálhatóságnak köszönheti népszerűségét, azért egyértelműen a szalámis, sok sajtos verzió a nyerő. A tartós szendvicsek helyett azonban felértékelődött az egészséges vonal szerepe. A kitöltők fele szerint a szendvicsből a zöldség sem maradhat ki. 70% szerint pedig a növényi kenőanyag, a margarin a kenyérre való. A kitöltők közel fele tudta, hogy a margarin Omega-3, Omega-6 zsírsavat és E-vitamin is tartalmaz, de sok még a tévhit – ezekről egyébként mi is készítettünk egy összefoglalót.