A barnamártás sem maradhat ki
Minden valamirevaló IKEA Köttbullar-rajongó tudja, hogy a svéd húsgolyó nem az igazi az elmaradhatatlan barnamártás nélkül.
Hozzávalók:
- egy kevés olaj
- 40 g vaj
- 40 g finomliszt
- 150 ml zöldségleves alaplé
- 150 ml marhahúsleves alaplé
- 150 ml tejszín
- 2 teáskanál szója szósz
- 1 teáskanál dijoni mustár
Elkészítése:
Olvasszuk fel a vajat egy magasabb falú edényben. Ha teljesen felolvadt, adjuk hozzá a lisztet, keverjük csomómentesre. Amikor a rántás kész, fokozatosan adjuk hozzá az alapleveket, miközben folyamatosan keverjük a mártást. Ezután jövet a tejszín, a szójaszósz, a dijoni mustár is. Gyengén forralva folyamatosan keverve besűrítjük.
Ezután nincs más dolgunk, mint a húsgolyókat bőségesen nyakon önteni a barnamártással és sültkrumplival vagy krumplipürével tálalni. IKEA-bútorok társaságában fogyasztva pedig igazán autentikus élményt ad.
Ha a svéd konyha után további országok gasztronómiáját fedeznéd fel, akkor meleg szívvel ajánljuk a szomszédos Ausztria legjobb nemzeti ételeit. Ha pedig király módjára szeretnél reggelizni, akkor készítsd el a franciák híres melegszendvicsét, a Corque Madame-ot és férjét a Croque Monsieur-t.
Forrás: IKEA UK