Mi a különbség a jegeskávé, cold brew és nitro között?
A hagyományos jegeskávé a jég utólagos hozzáadásával készül, de léteznek eltérő eljárások is. Az úgynevezett „cold brew”, azaz hidegen kivonatolt kávé felfedezése Todd Simpson nevéhez fűződik, aki az 1964-es perui utazása során figyelt fel a helyiek különleges technikájára. A kávészemeket hosszú ideig vízben áztatták, az így kapott ital pedig kevesebb savat és lágyabb ízjegyeket tartalmazott: ebből lett a cold brew vagy más néven a Toddy. Ennek továbbfejlesztett változata a csapolt „Nitro” kávé, ami – csak úgy, mint a Guiness sör – nitrogén hozzáadásával nyeri el krémes textúráját. A boltokból ismert dobozos jegeskávé ötlete Japánból származik: az első változat megalkotója Tadao Ueshima volt, aki 1969-ben mutatta be innovációját, de a hetvenes évekig nem aratott vele nagy sikert.
Hogyan készül a tökéletes jegeskávé?
A jég megváltoztatja a kávé ízét, mert a forró és hideg találkozásánál keletkező hősokk a megszokottól eltérő aromákat szabadít fel. „Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen legalább három az egyhez.” – foglalta össze Márkosi Balázs a legfontosabb alapszabályokat.
A Nespresso új jegeskávé kapszuláinak érkezése alkalmából felkérték a többszörös díjnyertes speakeasy koktélbár*, a Hotsy Totsy Budapest műhelyét két izgalmas jeges kávékoktél megalkotására. Ezeket otthon mi is könnyedén elkészíthetjük.
HOTSY TOTSY x NESPRESSO jeges kávékoktél receptek
BERRY ME!
Hozzávalók:
- 1 Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40ml)
- 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
- 15 ml limelé
- 10 ml cukorszirup
- 20 ml fekete áfonyalé
- 10 ml Monin feketeribizli szirup (opcionális)
- 100 ml bodzás vagy klasszikus indian tonic
- friss bazsalikom, menta vagy bátrabbaknak koriander
- lime szeletek
Elkészítés:
Az egyik fűszernövényt finoman megtörve megkenjük a pohár belsejét, majd a pohárba tesszük. Ezután feltöltünk jéggel egy poharat, majd hozzáadjuk a gyümölcsleveket és a szirupokat. Felöntjük tonikkal, majd az italból kilógó jégre elkészítjük a kávét, amit ezután mentalevéllel/bazsalikommal vagy korianderrel és lime-mal díszítünk.
TAKE YOUR TIME
Hozzávalók:
- 1 Nespresso Freddo Intenso (40 ml) – kávéhangsúlyosabb italhoz 2 kapszulából 25-25 ml
- 3 nagy méretű jégkocka (3 x 30 g)
- 150 ml kakukkfüves mandulaital
- 20 ml Monin sós karamell szirup
- friss kakukkfű
- vajkaramella
Elkészítés:
Megtöltünk egy poharat jéggel, majd felöntjük kakukkfüves mandulatejjel és sós karamell sziruppal. Ezután elkészítjük a kávét, és az ital tetejére csorgatjuk. Végül jöhet az ital dísze, a kakukkfű és a tört vajkaramella. Ezeket igény szerint kicsit megégethetjük, a kellemes illatok hozzáadnak a teljesebb érzékszervi élményhez.
Kakukkfüves mandulaital elkészítése: 500 ml hideg mandulaitalban egy maréknyi friss kakukkfüvet áztatunk legalább 4 órán át.