nitro caffe és nitro latte
Ez itt egy Nitro Latte és nem egy pohár sör

A kávé ízvilágát erősen befolyásolja, hogy hol termesztették a kávét. Hatással van rá a talaj ítpusa, a tengerszint feletti magasság (lehetőleg 1000 méter felett), és a klíma. Valószínűleg ezért van, hogy elsősorban Afrikában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában találhatók kávéültetvények. Ezeken a helyeken ugyanis adottak a  feltételek a növény megfelelő fejlődéséhez.

Salvador_coffee
Így néznek ki a kávészemek hántolás előtt

Így van ez Salvadorban is, ebben az apró közép-amerikai országban, amely magaslati tájainak, mérsékelt éghajlatának, kristálytiszta vizeinek és vulkanikus talajának köszönhetően ad otthont a világ egyik legjobb kávéjának.

Salvadorban az arabica kávé több változatát is termelik. Az egyik a Sarchimor, ami kimondottan a magaslati tájakon érzi jól magát. Nedvesen hántolt (semi-washed) módon dolgozzák fel, vagyis a kávébabokat a szüret után 4-5 óráig félig kierjesztik, kétszer szárítják, és viszonylag hamar lehántolják a héját. Kifejezetten alkalmas sötét pörkölésű, olasz stílusú kávé készítésére. Selymes textúra jellemzi, kellemesen savas, ám mégsem lesz túl gyümölcsös.

Friss kávé
A salvadori kávék igazi különlegességek

A Pacas-t Salvadorban fedezték fel először 1949-ben, mézes (honey meal) eljárással dolgozzák fel: a gyümölcshúst hagyják teljesen megérni a kávébabban, s csak ezután szárítják ki. A fajtának eredendően édeskés az ízvilága, és leginkább a világostól a közepesig terjedő pörkölés áll jól neki. Kiegyensúlyozott savasság, valamint egy egyedi szilvás zamat jellemzi.

A Pacamara egy hibrid arabica variáns, amelyet az 1950-es évek végén fejlesztettek ki két másik kávéfajtából. Leginkább világostól a közepesig terjedő pörköléssel készítik. Kóstolásakor tiszta, élénk savakat és sötét gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot érezhetünk.

készül a kávé
A Nitro kávét így csapolják

Ha kedvet kaptál a salvadori kávékhoz, akkor van egy jó hírünk. Budapesten ugyanis nemrég nyílt egy kávézó, ahol ezeket mind megkóstolhatod. A mi nagy kedvencünk a Nitro Coffe és tejes változata, a Nitro Latte lett, ami egy különleges, hideg kávé, és a sörös pohárhoz hasonló pohárban készítik el. Sőt, a kávét is egy sörcsaphoz hasonló készülékből csapolják. Kérj hozzá karamellás ízesítést is, így tuti garantált az ízélmény!

Café Marcello – 1023 Budapest, Frankel Leó út 12.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •