3. Joghurtos áfonyás jégkrém recept
Hozzávalók
- 25 dkg (nem görög!) joghurt
- 1 banán, vagy 2 ek. méz
- 15 dkg áfonya
Elkészítés
A banánt törd ketté, a joghurtból tegyél félre 4 evőkanálnyit. Ha mézet használsz, akkor 1 evőkanál mézzel, vagy a fél banánnal turmixold össze a joghurt nagyobb részét, majd öntsd egy nagyobb tálba és tedd félre. Ugyanabban a turmixban a maradék banánt vagy mézet, az áfonyát, és a 4 ek. joghurtot is turmixold simára. Öntsd az édes joghurthoz, és keverd márványosra, azaz ne keverd össze teljesen, úgy lesz igazán szép. Óvatosan öntsd jégkrém formákba, és tedd a mélyhűtőbe legalább 4 órára, de ha lehet, inkább egy éjszakára.
4. Joghurtos-gyümölcsös parfé
Hozzávalók 8-10 szelethez
- 3 db tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 40 dkg natúr görög joghurt
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 10-15 dkg bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli)
Elkészítés
A tojásokat vízgőz fölé tesszük egy üstbe vagy lábasba. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, kevergetve kissé besűrítjük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.
A tojásos keverékhez hozzáadjuk a joghurtot, majd beleforgatjuk a hideg, habbá vert tejszínt. (Ha édesebben szeretitek a fagyikat, a tejszín hozzáadása előtt porcukorral még nyugodtan lehet a masszán édesíteni.)
Egy közepes méretű téglalap alakú formát kibélelünk folpakkal. A gyümölcsöket megmossuk, a ribizlit leszemezzük. Szórunk a gyümölcsszemekből a forma aljára, erre kanalazunk a masszából, majd megint gyümölcsök és massza következik (így egyenletesen jut majd a ribizliből és az áfonyából mindenhova). Fagyasztóba tesszük egy éjszakára vagy minimum 4-6 órára.
Tálaláskor a forma alját rövid időre forró víz alá tartjuk vagy forró vízbe mártjuk, majd óvatosan kifordítjuk a tálalótálra. Hagyjuk kb. 10 percet pihenni, utána szépen szeletelhető.
A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.