2. Narancsos mézparfé kekszmorzsával

házi fagylalt
(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók 4-6 adaghoz

  • 3,5 dl tejszín
  • 15 dkg méz
  • 4 tojás sárgája
  • 2 narancs reszelt héja
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • Tetejére:
  • 2 érett datolyaszilva
  • 5 dkg jófajta keksz
  • 5 dkg pirított mandula

Elkészítés

A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A mézet turmixoljuk a fűszerekkel. Egy lábasban ujjnyi vizet forralunk. Egy tálban elektromos kézi keverővel összekeverjük a tojások sárgáját és a fűszeres mézet. A tálat a vízgőz fölé tesszük, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Elektromos kézi keverővel addig keverjük, amíg kissé be nem besűrűsödik, és a háromszorosára nem nő, (felhabosodik, mint egy borsodó, vagy sabayon). Szobahőmérsékletűre visszahűtjük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, és óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Folpackkal bélelt tálkákba, vagy egy nagyobb őzgerinc formába töltjük, majd legalább 4 órára a mélyhűtőbe tesszük, míg meg nem fagy. Tálaláskor a tetejére datolyaszilva (vagy más gyümölcs) kockákat, összetört kekszet és pirított mandulát szórunk.

A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.

1
2
3
4