Az istenek eledele – így nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtára igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni, hiszen a cseresznye jótékony hatása már évszázadok óta ismert. Szüretre fel, pláne most, amikor indul a cseresznyeszezon!
1. Nyári hőségben igazi szomjoltó
A cseresznye 78-82%-a víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. De vigyázzunk, az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet!
2. Fokozza a szervezet védekezőképességét
A cseresznye A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban egyaránt gazdag. Ezek a vitaminok erősítik az immunrendszert, ellenállóbbá teszik a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatással is bírnak.
3. Súlyos betegségeket előzhetünk meg vele
Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a cseresznye csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és hatékony lehet az érelmeszesedés ellen is.
4. Felveszi a harcot az öregedéssel szemben
A cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést, és segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.
Lapozz és tudd meg, melyek még a cseresznye jótékony hatásai.