Mi hozhatná meg igazán az ünnepi hangulatot, mint egy bögre gőzölgő, illatos-fűszeres forralt bor? Annak ellenére, hogy idén elmaradnak a karácsonyi vásárok, nem kell lemondanod az adventi szezon kihagyhatatlan italáról. Hidd el, otthon, a meleg szobában iszogatva is mennyei. Instant karácsonyi feeling. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha házi forralt bort készítesz.
A forralt bor története
Mint oly sok mindent, ezt az italt is a rómaiaknak köszönhetjük, az 5. századtól már biztosan fogyasztották. Akkoriban a borok azonban eléggé más karakterűek voltak, mint manapság. Általában mézzel és gyógynövényekkel keverték – tartósítási célból. A középkorban népszerű maradt egész Európában, több korabeli szakácskönyv is megemlékezett a legkedveltebb forralt bor receptekről. Néhány évszázaddal később vált aztán igazi karácsonyi klasszikussá, 1843-ban Charles Dickens is megemlítette a Karácsonyi énekben.
Német nyelvterületen a Glühweint szegfűszeggel, fahéjjal és csillagánizzsal fűszerezik. Ha Norvégiában jársz, gløgg, a svédeknél pedig glögg néven keresd, előbbit egy helyi likőrrel bolondítják meg, utóbbit pedig mazsolával és blansírozott mandulával kínálják. A franciák kevesebb fahéjat tesznek bele, hogy ne nyomják el a bor ízét, cserébe viszont tisztességes adag konyakot löttyintenek hozzá. Kanadában pedig whisky és juharszirup kerül az italba.
Milyen bort válassz?
A rossz minőségű alkohol forralva sem lesz az igazi, válassz jó minőségű bort! A legjobb, ha testes, karakteres ízű vörösborból készíted.
A következő oldalon megtudhatod, hogyan láss neki a forralt bor készítéséhez.