forró autóban autóban hagyott gyerek
Zárt autóban a hőmérséklet percenként egy fokkal növekszik (Fotó: Anastasia Shuraeva/Pexels)

Kiskorú veszélyeztetése bűntettének gyanújával indított büntetőeljárást a Váci Rendőrkapitányság egy 41 éves váci nő ellen, aki még június 11-én a lezárt autóban hagyta egy helyi szupermarket parkolójában a hatéves gyerekét. A felháborító esetről mi is beszámoltunk, a nő saját bevallása szerint azért zárta a lányát az autóba, mert az duzzogott és nem akart vásárolni menni. Ez is érdekelhet: Ezért ne hagyd a gyereket kánikulában az autóban! VIDEÓ

A történtek számos kérdést vetnek fel: Mit tehet ilyenkor egy járókelő? Mi a törvényes eljárás, ha a tűző napon álló autóba zárt gyereket vagy házi kedvencet látunk? Betörhetjük-e más autójának ablaküvegét segítségnyújtás céljából? Számíthatunk-e bármilyen jogi következményre, ha ezt megtesszük?

Mit tehetünk, ha forró autóban hagyott gyereket vagy állatot találunk?

kutya autóban felelős állattartás
Kis gyerekeknél és állatoknál sokkal gyorsabban bekövetkezik a hipertermia, azaz a test túlhevülése (Fotó: Freepik)

A Közlekedésbiztonság megkérdezte a rendőrséget, hogy ilyen esetben mi a hatóság által javasolt eljárás, azaz mit tegyünk, ha forró autóban szenvedő gyereket látunk. A rendőrség az alábbiakat javasolja:

  • Azonnal hívjuk a 112-t.
  • Megpróbálhatjuk előkeríteni a jármű tulajdonosát, de az élet védelme az elsődleges.
  • Ha ki tudjuk venni a gyereket a kocsiból, azonnal vigyük hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Érdemes addig is, ha lehetséges, vizes törölközővel törölgetni az arcát és a fejét, legyezve hűteni.
  • Ha az autóban hagyott gyerek mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bármilyen módon meg lehet tenni.
  • Adott esetben akár a gépjármű valamely üvegének a betörésével is elhárítható a veszély.

Segítségnyújtás elmulasztása

A legrosszabb, amit tehetünk, ha észleljük, hogy baj van, de nem segítünk, nem hívunk segítséget. Ilyen esetben a szemtanú egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

nyár kánikula forró autó gyerek az autóban
Az autóban hagyott gyermek extrém hőhatásnak, akár 50 fokos forróságnak is ki lehet téve (Fotó: Sunday Times Driving)
Segítségnyújtás elmulasztása 166. §
1. Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
2. A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.
3. A büntetés bűntett miatt az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

Ez is érdekelhet: A Ford jégszobrokkal szemlélteti, mi történik a forró autóban hagyott gyerekkel vagy kutyával

A következő oldalon megtudhatod, hogy az autóban hagyott gyerek láttán segítségnyújtás céljából szabadon, következmények nélkül betörhető-e annak ablaka.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2