érettségi
(fotó: freepik.com)

Noha egyre több a beoltottak száma hazánkban, a 18 éven aluliak továbbra sem kaphatnak védőoltást. Kérdés tehát: mikor nyitnak így meg az iskolák, na és persze hogyan oldják meg az érettségi kérdését? Orbán Viktor minden kérdésre választ adott. Az egyik legfotnosabb, hogy nem lesz szóbeli érettségi idén sem.

Orbán Viktor nem látja értelmét a középiskolák nyitásának

Korábban ugyan már elhangzott, hogy április 19-én nyithatnak az iskolák, ám mégsem volt ez a dátum száz százalékig biztos. Orbán Viktor nyilatkozatában azonban most megerősítette, hogy a középiskolák kivételével minden iskola megnyithatja kapuit a tanulók előtt április 19-én. A középiskolai nyitást pedig csupán amiatt nem tartja indokoltnak a miniszterelnök, mivel hamarosan elkezdődnek az érettségik, így pár hét erejéig felesleges lenne a gyerekeket iskolapadba ültetni. Az ő esetükben így a legkorábbi nyitási időpont május 10.

iskolába járás reggel
fotó: Freepik/pvproductions

Nem lesz szóbeli érettségi,  csak írásban vizsgáznak a vegzősök

A tavalyi évhez hasonlóan, amikor éppen a járvány második hullámával küzdöttünk, idén is csak írásbeli érettségik vizsgák lesznek. A pontos részletszabályokat azonban csak később ismertetik. A miniszterelnök döntését így indokolta: „tavaly csak írásbeli volt, és ahhoz, hogy fair legyen a verseny a tavaly érettségizettek meg a mostaniak között, ezért jó, ha a két érettségi között összhang van”.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden egyes nyitási lépést a beoltottak számától tesznek függővé. Ha minden jó ütemben halad, akkor az iskolák nyitása után következnek az éttermek, majd a szállodák, a kulturális rendezvények, a mozik és konditermek. A miniszterelnök azonban hozzátette, hogy az éttermek kivételével minden egyes részvételnél fel kell mutatni a védettségi igazolványt.

érettségi
Nem kell aggódni idén sem a szóbeli megmérettetéstől (fotó: pixabay/comfreak)

Nyárra érhetjük el a teljes átoltottságot

A miniszterelnöki beszédben elhangzott az is, hogy a 65 év feletti korosztály 90 százalékát már beoltották. A jövőbeli tervek között pedig az szerepel, hogy május elejére nagyjából 7 millió magyar állampolgár körül lesz a beoltottak száma. Így már nem lesz akadálya annak, hogy a magyarok részt vegyenek a júniusi foci EB-n. Már persze, ha szeretnének -tette hozzá Orbán Viktor.

További híreink is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •