A farsanghoz – vagy ahogy több külföldi országban nevezik, karneválhoz – nem csupán hangos mulatságok, hanem jellegzetes farsangi, karneváli ételek is kapcsolódnak. Elsőre szerintünk mindenkinek a klasszikus szalagos fánk jut az eszébe, ám a téma tartogat még pár izgalmas meglepetést. Járjátok körül képzeletben velünk a világot, és kóstoljatok bele a brazil, ciprusi vagy éppen francia tradicionális karneváli fogásokba!
Brazília: feijoada és brigadeiros
A Rióban megrendezett színpompás, végeláthatatlan karneválok méltán híresek az egész világon. Az egyik legkedveltebb – nem csak farsangi, de ekkor is szívesen fogyasztott – ételük a feijoada, amely nem más, mint lassan főtt disznóhús babbal és rizzsel. Népszerűek még a klasszikus brazil ételek, például a moqueca baiana névre hallgató halpörkölt, illetve a rákkal és pirított magokkal készülő finomság, a caruru. Utcai vigadalom nem létezhet édességek nélkül: a két kedvenc a sűrített tejből és kakaóból készülő, bonbonra hasonlító brigadeiros, valamint a quindim, amely egy gluténmentes, tojássárgájából, cukorból és kókuszreszelékből készülő desszertféle.
Olaszország: frittelle és crostoli
Cseppet sem lepődünk meg azon, hogy az olaszok egy egész sor tésztával és süteménnyel ünneplik a farsangot. Ilyen az élesztős, olajban sült fánk, a frittelle, illetve a crostoli. Készítenek töltetlen, és lekvárral vagy krémekkel töltött verziókat is. Persze a street food sem maradhat el, ha eljutunk a velencei karneválra, az utcákon jól bevásárolhatunk ropogós, olajban sült tengeri herkentyűkből és aranciniből.
A következő oldalon megtudhatod, melyek a népszerű farsangi ételek az USA-ban, Franciaországban és Németországban.