December 6-án belefér, hogy kicsit játsszunk az étellel. Lepjük meg a családot Mikuláskor aranyos ünnepi finomságokkal! Reggelire egy rénszarvas palacsinta, uzsonnára egy egészséges kókuszgolyó hóember, és egy rénszarvasos brownie jöhet? Az alábbi receptek csupán kiindulópontok, díszítsetek kedvetekre, csak a képzelet szabjon határt, hogy mi sül ki belőle. Íme a gyerekekkel is elkészíthető finomságok Mikulás napra. Ne felejtsünk kihelyezni belőlük párat a Mikulásnak sem!
Rénszarvas palacsinta
Hozzávalók (kb. 25-30 kis palacsintához):
- 1 tojás
- 2 evőkanál nádcukor
- késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg natúr vagy tejszínes krémsajt
- 10 dkg áttört túró
- 1 dl tej
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 8 dkg liszt
- kevés kókuszzsír vagy olaj a sütéshez
- méz a csorgatáshoz
- piros drazsék, fehér díszítőcukrok és kis perecek a díszítéshez
Elkészítés:
Egy keverőtálban felhabosítjuk a tojást a cukorral és a mézesfűszerrel. Hozzáadjuk a krémsajtot és az áttört túrót, felhígítjuk a tejjel, végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk.
Serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk, majd közepes lángon, egyszer megfordítva kisütjük a palacsintákat. Egy rénszarvashoz egy evőkanálnyi masszára van szükség. A rénszarvas állát úgy a legegyszerűbb kialakítani, ha először a kanál hegyét tesszük le a serpenyőbe, majd innen indulva, felfelé terítjük szét a tésztát. Vigyázat, gyorsan sülnek!
A kész palacsintákat megcsorgatjuk egy kevés mézzel, majd felragasztjuk az agancsokat, az orrot és a szemeket.
A következő oldalon további Mikulás desszertek várnak.