élet apró örömei boldogság
A család és a barátok az első számú örömforrások az életünkben, de szeretjük a váratlan meglepetéseket is; fotó: Pixabay/StockSnap

A pszichológia egy viszonylag új irányzata a pozitív pszichológia, amely nevéhez hűen a boldogsághoz és a beteljesüléshez vezető utakat és módszereket kutatja. Általánosan elmondható, hogy a boldogságra és a beteljesülésre is (hosszan) fennmaradó állapotként tekintünk. Mi a helyzet viszont az élet apró örömei terén? A parányi, minket váratlanul meglepő, és ezzel mosolyra fakasztó boldogsággal? Mi okoz nekünk örömet? Ezt a kérdést tette fel az idén 90 éves Medve sajt is a magyar fogyasztóknak.

Az élet apró örömei: első a család!

A kutatás arra volt kíváncsi, hogy mik azok az események, történetek, amik a magyar emberek számára olyan örömforrások, amelyekhez nem feltétlenül kell megnyerni a lottó ötöst, ugyanakkor részei lehetnek mindannyiunk életének. Egyszóval: apróságok, amik boldoggá tesznek. A legtöbben, a válaszadók 43%-a az élet apró örömei kapcsán elsőként a családra asszociált és a velük közösen megélt pillanatokra, mint akár egy ebéd vagy egy kirándulás. Ezek mellett kiemelkedő szerep jut az olyan esszenciális örömforrásoknak, mint egy jó nevetés, egy beszélgetés vagy maga a találkozás pillanata. Érdekesség, hogy a mosoly/ölelés kimagaslóan fontos a magyarok számára.  

A családon kívül a másik befutó a tágabb ismeretségi kör, azaz a barátok és ismerősök, ám nem mindenki a társas interakciókban leli örömét: a válaszadók 7%-a számára az öröm valamilyen nyereményt jelent. Mások pedig beérik a szép időjárással vagy egy nyiladozó virág látványával.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2