Ha IKEA, akkor Köttbullar, vagyis svéd húsgolyó! Ez szinte már előírás mindenki számára, aki valaha is eltöltött egy fél napot a bútoráruházban. Tekintve, hogy kijárási korlátozás van életben, no meg az áruházak is bezártak (május 4-én szigorú szabályozással újra kinyitnak), így marad a házi verzió. Szerencsére a svéd húsgolyó szerelmeseinek ilyenkor sem kell lemondaniuk az ikonikus ételről, hiszen azt a minap megosztották a cég angol Twitter-oldalán.

A receptet klasszikus ikeás módon, összeszerelési útmutatóként hozták nyilvánosságra. Sokak szerencséjére azonban az elkészítés közel sem olyan bonyolult, mint néhány lapraszerelt bútor összerakása, így akár kezdők is bátran nekivághatnak.

Svéd húsgolyó recept

svéd húsgolyó recept
A recept a jellegzetes összeszerelési útmutatón érkezett (Fotó: IkeaUK/Twitter)

Hozzávalók (4 személyre)

  • 500 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 db hagyma, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, átnyomva
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál tej
  • só és bors

Elkészítése:

A kétféle darálthúst kézzel dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a zsemlemorzsát, a tojást és végül a tejet. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd alaposan dolgozzuk el, amíg homogén masszát nem kapunk.

A masszából formázzunk pingponglabda méretű golyókat, és helyezzük őket tálcára. Letakarva rakjuk a félkész húsgolyókat minimum 2 órára hűtőbe (ezzel elősegítjük, hogy sütés közben is megmaradjon a formájuk).

Ha már eléggé lehűltek, egy serpenyőben hevítsünk kevés olajat. Amikor eléggé felforrósodott, süssük addig a húsgolyókat, amíg szép barna színt kapnak. Ezután rakjuk a golyókat egy sütésre alkalmas edénybe, alufóliával fedjük le. 180 fokra előmelegített sütőben további 30 percig süssük a húsgolyókat.

Tovább is van, a következő oldalon mutatjuk a svéd húsgolyó recept második felét.

1
2