Az idők során a kávék és a desszertek folyamatosan egymásra hatva változnak. A 17. századtól sorra nyíltak kávéházak, sikkes találkozóhelyek Európa nagyvárosaiban, az elsők között a Ruszwurm Budapesten. Ezután pedig az 1800-as évek végén, a Monarchia idejében sokasodtak meg, ekkor nyílt a New York, a Hadik, a Centrál és a Gerbeaud is. „A cukrásztermékek és a kávé mindig kéz a kézben jártak a kultúránkban – hívja fel a figyelmet Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete. – Míg eleinte inkább a kávé inspirálta a süteményeket, ma már azt is megkóstolhatjuk milyen egy igazán kényeztető desszert-stílusú kávé.”
A kávék és desszertek összhangjából új ízek születtek
A régi baristák a klasszikus süteményekhez illő, tradicionális kávét készítettek, míg ma a globális tudásáramlásnak hála, kifinomultabb, összetettebb harmóniák uralkodnak mindkét területen. „A Barista Creations kávékat úgy alakítottuk ki, hogy tökéletes összhangot teremtsenek a kávé pörkölt karaktere, a természetes ízesítés és a tej édeskés íze között. A Nespresso új ízei, a Vanilla Éclair, a Caramel Crème Brûlée és Cocoa Truffle kávékat ikonikus francia desszertek inspirálták.”
Vanilla Éclair kávé: egy bársonyos espresso, amelyet az elegáns vaníliaíz tesz igazán különlegessé.
Caramel Crème Brûlée kávé: karamellás ízével lágyítja a latin-amerikai Arabica kávék pörkölt ízjegyeit, és a kávé gazdag, krémes textúrája édessé varázsolja az egész napot.
Cocoa Truffle kávé: a kakaó és az espresso pirított gabonás aromáinak keveredése étcsokoládés trüffelre emlékeztet.
Az ízek játéka
Mihályi László, Magyarország egyik leghíresebb cukrásza, a váci Mihályi Patisserie tulajdonosa a három új ízről a következőket árulta el: „A francia cukrászok rég tudják, hogy a kávéhoz jól megy az Éclair, ami eredetileg is egy égetett tészta selymes kávékrémmel párosítva. Remekül működik a sült „tésztássága” a kávékrémmel. A créme brûlée a világ legkrémesebb krémje; a kávé és a créme brûlée tökéletes párosítás, és akkor még nem említettük a karamellt, a roppanós karamellizált cukrot a krém tetején! A kávékollekció harmadik tagja a trüffel, amiből számtalan variáció létezik. Itt a kakaóbab íze és a kávé tökéletes egymásra találásáról beszélhetünk, amelyben a csokoládé kibővíti az állagok és textúrák skáláját”.
Mihályi László rengeteg finomságot készített már kávéval. „Be kell vallanom, hogy kávérajongó vagyok, mindig is a mindennapjaim része volt. Rengeteg ízt találunk meg a különféle kávékban a karamelltől a citrusokon át a piros gyümölcsökig, így nagyon sokféleképpen párosítható alapanyag. A desszertválaszték egy részének a gerince lehet, a hideg fagylalttól a kávés süteményekig. A kávé nálam ott van a dobogón a legkedvesebb ízek között, feketecseresznyével tökéletes párosítás. Egy ízekkel, illatokkal foglalkozó gourmet számára az egész világ benne van az ízekben, illatokban.”
Latin-amerikai kávé adta a Barista Creations alapját
Márkosi Balázs azt is elmondta, hogy az új kávék alapját közép- és dél-amerikai kávékból készítették el. „A pörkölésnél és a kávészemek kiválasztásánál is arra törekedtünk, hogy a kávéból kihozzuk a természetes édességet. Ehhez a Latin-Amerikában elterjedt Bourbon kávéfajta lett a tökéletes alap, amelyet ha világosra-közepesre pörkölünk, akkor süteményes, szinte piskótás ízvilágot produkál. Rendkívül telt, krémes érzetű. Első kóstolásra – akár feketén is – azt vehetjük észre, hogy szinte eltűnt a kávéból a gyümölcsösség, ugyanakkor édeskésebb, teltebb, a textúrája pedig krémesebb.”
Az alapkávé a természetes vanília, karamell és kakaó ízesítést is kiemeli, még harmonikusabbá teszi. Így tejjel vagy tejhabbal elkészítve ezek az új kávék tényleg olyanok, mint egy desszert.