kave kavebab porkoles
A pörkölőmesternek nagyon fontos szerepe van abban, milyen kávé kerül majd a csészébe; fotó: Pixabay/Couleur

Hosszú utat tesz meg és számos folyamaton megy keresztül az ültetvényeken leszüretelt és leszállított nyerskávé, amíg kávékapszula formájában eljut a háztartásokba, majd a csészékbe. Most ezzel a folyamatot mutatjuk be a Nespresso segítségével. Megtudhatjuk, hol és hogyan kezdődik a kávé útja, illetve azt is, hogyan zajlik a kávépörkölés.

A pörkölés során megváltozik a színe, aromája, mérete

A pörkölés előtt a kávébabok zöldek, kemények és nehezen törhetők. Füves, növényi aromájuk van, amely nem is emlékeztet arra az ízre, amit kávéként megszoktunk. A pörkölés során hő hatására a bab kitágul, morzsolható lesz és elnyeri azt az aromáját, amiről már az általunk is ismert kávé jut az eszünkbe. Megváltozik a nyerskávé színe is. A zöld színű kávészem először sárga, majd barna, végül fekete lesz, aromája és mérete is átalakul. Bár a pörkölés nem befolyásolja jelentősen a koffeintartalmat, a kávészemek jelentősen megváltoznak a folyamat során. A kávé ekkor nyeri el a végső savasságát, keserűségét és aromáját.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3