COVID-19 Koronavírus harmadik hulláma
(Forrás: geralt/Pixabay)

A koronavírus miatt egyre több ország kényszerül utazási korlátozások bevezetésére. Az elmúlt napokban Magyarország is határozatlan időre felfüggesztette az iráni állampolgárok számára a magyar vízum kiadását. A vírus terjedésével ezt további korlátozások is követhetik. Ha most utazik, indulás előtt feltétlenül tájékozódjon, hogy a célország honnan nem fogad már járatokat. Koronavírus-tájékoztató nem csak utazók számára.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának oldalán folyamatosan tájékozódhatunk arról, hogy jelenleg mely országok szerepelnek a kormány által „nem javasolt” listán. Emellett érdemes figyelni a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) oldalát is, ahol országonként folyamatosan frissítik és listázzák, hol milyen korlátozások vannak érvényben a koronavírus miatt. Továbbá, az amerikai Johns Hopkins kórház által létrehozott állandóan frissülő koronavírus-térkép is sokat segíthet a helyzet felmérésében.

Nem meglepő, hogy a legtöbb ország már egyáltalán nem fogad olyan utasokat, akik az elmúlt 14 napban Kínában vagy a környező országokban tartózkodtak. Emellett sok ország, így Magyarország és Románia nem fogad már járatokat, a karantén alá került Olaszországból sem. Ugyanakkor a helyzet eszkalálódásával múlt héten már több ország, így például Izrael és Egyiptom is még szigorúbb korlátozásokat eszközölt. Így ezekbe az országokba már nem utazhatnak turisták Németországból, Svájcból, Franciaországból, Spanyolországból és Ausztriából sem. A minap pedig Ausztria és Szlovénia is lezárta az olasz határokat, csak az áruforgalmat engedik át.

A beutazási korlátozások sok esetben csak a turistákra, állampolgársággal nem rendelkező személyekre vonatkoznak. Akárhol is élünk, amennyiben a következő időszakban külföldre kívánunk utazni, indulás előtt érdemes a fent említett koronavírus-tájékoztató oldalakon informálódni.

Forrás: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •