használt auto autoberles kulcs
Jelen helyzetben autóbérlés is opció lehet, ha valami miatt ki kell mozdulnunk otthonról.; fotó: Pexels/Jay Lamping

Soha nem látott mennyiségű használt autó cserélt gazdát 2019-ben hazánkban, így már a 800 ezres határt is átlépte a használtautó-piac a tavalyi év során. Az import azonban folytatta lejtmenetét. De vajon mely márkák állnak a népszerűségi lista élén?

Idős autókkal van tele a használtautó-piac

Tovább emelkedett 2019-ben a használt autó átírások száma Magyarországon, amely 2017 és 2018 után újabb történelmi csúcsot ért el: januártól december végéig összesen 810.920 négykerekű cserélt gazdát hazánkban. Ezzel szemben az autóimport folytatta negatív tendenciáját. A külföldről behozott kocsik száma 1,5 százalékos csökkenéssel 156.475-re esett. „Óriási a kereslet a használt gépkocsik iránt az országban. Azonban sajnálatos módon hetvenöt százalékban még mindig a tíz évnél idősebb járművek forognak a használtautó-piacon. Ráadásul a külföldről érkező autók hatvan százaléka is ebben a korsávban mozog. Ezért várhatóan nem mozdul pozitív irányba a hazai járműállomány tizennégy és fél év feletti átlagéletkora” – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. – „Megoldást jelenthetne a problémára, ha a vásárlók bátrabban nyitnának a piacon elérhető kedvezményes finanszírozási formák felé, ugyanis jelenleg még mindig a készpénzes vásárlás dominál, amely szűkösebb mozgásteret biztosít a vevőknek. Hosszútávon viszont egy korosabb autó több költséget ró a vásárlók nyakába, így ezzel is érdemes kalkulálni, amikor használtautó vásárlásról döntünk.”

jotallas es szavatossag használtautó-piac
Fontos, hogy kitől vesszük a használt autót; fotó: Das Blog

A hazai átírásoknál 53,77 százalékos piaci részesedéssel az alsó-középkategóriás (241.342 autó) és a kisméretű autók (194.694 autó) domináltak. Az importnál viszont nem volt ennyire egyértelmű a helyzet, de az élen itt is alsó-középkategória zárta az évet (42.269 autó) a felső-középkategóriás (26.713 autó) és az egyterű járművek (25.352 autó) előtt.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3