túrós lepény recept
(Fotó: Ízes Élet)

A borongós őszi napokon mindenki szívesebben áll neki sütögetni, ilyenkor még örülünk is a sütő melegének, a finom illatokat pedig, valljuk be, egyetlen gyertya sem tudja überelni. Ezúttal egy tökéletes, „alj nélküli” túrós lepény receptjét hoztuk el, amit feltétlenül el kell készítened, ha legközelebb sütni támad kedved.

Ezt a lepényt fele-fele arányban készítjük éppen csak villával összetört rögös túróból, illetve krémes ricottából. Puha, könnyű süti lesz belőle, mazsolagyűlölők természetesen kihagyhatják a nem kedvelt hozzávalót, anélkül is isteni finom lesz.

Túrós lepény recept

Hozzávalók:

12 közepes méretű szelethez

  • 4 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál vanília aroma (vagy 2 tasak vaníliás cukor)
  • 25 dkg félzsíros, rögös túró
  • 25 dkg krémes ricotta (vagy krémtúró)
  • 15 dkg liszt
  • fél tasak sütőpor
  • 10 dkg mazsola

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral és a vaníliával. A rögös túrót villával összetörjük, a ricottával, a liszttel, a sütőporral és a mazsolával összekeverjük. Ízlés szerint fél biocitrom héja is mehet bele. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is. 

mazsola
A nagy mumus mazsola természetesen opcionális hozzávaló. (Fotó: Ízes Élet)

A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, ha szükséges, a sütés 2. felében letakarjuk alufóliával, hogy a teteje ne barnuljon meg túlságosan. Miután kihűlt, felszeleteljük. Tálalhatjuk porcukorral megszórva, lekvárral vagy akár vaníliasodóval is.

Ha pedig te is csatlakoznál az őszi tökmániánkhoz, ebben a cikkünkben csokorba szedtük a legjobb sütőtökös recepteket. Előételtől kezdve a desszertig (pumpkin pie!) mindegyik fogás főszereplője az ősz slágere a sütőtök, készítsd el őket te is.

Forrás: Csigó Zita receptje/Ízes Élet