Ha már unalmas a virsli, a sült malac és a lencse, akkor akár más országok szokásaiból is meríthetünk ötletet az év utolsó és első napjára. Mutatjuk, melyek azok a szilveszteri és újévi ételek, amelyeket a világ különböző pontjain fogyasztanak az emberek. Ha azonban a különleges fogások helyett inkább a hazai hagyományokat követnéd, ebben a cikkünkben megtudhatod, miért szuperélelmiszer a lencse, és miért kellene sokkal többször enned ebből a csodahüvelyesből. Pezsgőtipp: Magyar pezsgősiker Franciaországban! A legjobbak között a hazai rosé
Rosca de reyes – Mexikó
Gyűrű formájú kenyér gyümölcsökkel, magokkal és cukorral díszítve. Vízkereszt napjára (január 6.) készítik, sütés előtt a tésztában egy apró Jézuska figurát rejtenek el. Aki megtalálja, azt megáldja Isten. A figurát a sütemény megsütését megelőzően, január 2-án elviszik a templomba, ahol áldást kérnek rá.
12 szem szőlő éjjel 12 órakor – Spanyolország
A spanyolok éjfélkor, az óra minden egyes ütésekor elfogyasztanak egy szem szőlőt. Ha nem sikerül megenni az összeset, az balszerencsét hoz, tehát csak óvatosan vágjunk bele a falatozásba. A szőlőszem íze jelzi, hogy miképpen fog alakulni a következő év. Az édes szem szerencsét, a savanyú pedig szerencsétlenséget hoz a babona szerint.
Tteokguk – Dél-Korea
Ez a leves szerves része a koreai újévnek, amely február 16-ra esik. A koreaiak szerint akkor lesznek egy évvel idősebbek, amikor az óévből újév lesz, nem pedig a születésnapjukon. Így ha megkérdezzük egy koreaitól, hogy hányszor evett már tteokgukot, megtudhatjuk évei számát. A leves alapléből, kis rizskekszből, húsból és zöldségekből készül, fogyasztása jó szerencsét hoz. Tipp: Mautner Zsófi megmutatja, mi a közös a Kia XCeedben és a koreai konyhában
További különleges szilveszteri és újévi ételek a következő oldalon találhatók.