2. Sütőtökös saláta
Hozzávalók:
- ½ kg sütőtök
- 2+4 ek olívaolaj
- 1 tk (füstölt) piros paprika
- 4 ek méz
- 1 citrom leve
- só, bors
- 20 dkg salátakeverék
- 2 marék hántolt tökmag
- 10 dkg bacon felkockázva
- 2 marék aszalt áfonya
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A tököt hámozd meg és kockázd fel kb 1-1,5 cm-s darabokra, majd forgasd össze a 2 ek olajjal, sóval, borssal és fűszerpaprikával. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben, míg puha lesz, és a külseje kissé karamellizálódik.
Közben mosd meg a salátát ha szükséges, hadd száradjon, és száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot néhány perc alatt (ha már érzed az illatát, akkor jó). Ugyanabban a serpenyőben pirítsd ropogósra a bacont, majd szedd papírtörlőre.
Az öntetet egy kis, zárható üvegben készítsd el: 4 ek olívaolaj, a citromlé, a méz, és só, bors kerül bele, ezeket alaposan rázd össze.
Ha megsült a tök, hagyd kissé kihűlni, majd állítsd össze a salátát. Egy lapos tálon kezdj el építkezni: először a salátaleveleket terítsd szét, rendezd rá a langyos tökkockákat, szórd meg az áfonyával és a tökmaggal, végül a bacon kockákkal is, és csak tálalás előtt locsolgasd meg az öntettel. Isteni lakoma, kenyér nélkül is laktató, komplex ízvilágú étel.
Horváth Sára receptje.
A következő oldalon még több tökös recept vár.