egészségügyi fejlesztés kutatás
Turbófokozatra kapcsolt az orvostudomány az innovációk terén; fotó: Freepik/pressfoto

2020-ban a koronavírus-járvány szinte minden téren hatással volt az emberek és az országok életére, de leginkább a gazdaságot és az egészségügyet érintette. Ebben az évben minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált, hogy Európának stabil egészségügyi rendszerekre van szüksége, amely képes alkalmazkodni a hirtelen változó környezethez és felkészült a váratlan helyzetekre. Öt olyan egészségügyi innováció következik most, amelyek az elkövetkező években nagy hatással lehetnek majd az orvostudomány és az egészségügy jövőjére. Ezeket a – jelentős részben start-up – cégeket az EIT Health segítségével mutatjuk be: ők azok, akik tavaly összesen 2,3 millió euróval támogattak  európai fejlesztéseket.

1. Egészségügyi innováció az agyvérzésen átesettek támogatására

A PhoenixOrthosis magyar start-up találmánya az agyvérzésen átesettek rehabilitációját segíti. A csapat egy olyan áttörő technológiával rendelkező orvosi eszközt fejlesztett ki, amellyel helyreállítható a kéz- és ujjak nyitási funkciója. Így a betegek rövidebb idő alatt visszanyerhetik a finommotorikus mozgásukat. A termék 100%-ban testreszabott eszköz, amelyet a betegeket bárhol, bármikor viselhetnek.

2. Rövidebb szívvizsgálat

A litván Ligence start-up az EIT Health InnoStars Awards versenyben a dobogó első fokára állhatott fel. A csapat mélytanulás (deep learning) technológia segítségével olyan szoftvert fejlesztett, amely automatikusan tudja szegmentálni a szív anatómiai jellemzőit, valamint az orvosok számára értékeléseket és strukturált jelentéseket is készít. A Ligence segítségével költséghatékonyabban és pontosabban tudják az orvosok diagnosztizálni a betegségeket.

betegség kardiológia
A diagnosztizálás pontossága különösen fontos a koronavírus-járvány időszakában; fotó: Freepik/jcomp

3. Az Alzheimer-kór kezelés reformja

Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kivizsgálása rendkívül költséges és időigényes folyamat, azonban az iLof portugál csapat innovációja változtathat ezen. Találmányuk az Alzheimer gyógyszerkutatásokhoz kapcsolódó klinikai tesztekben résztvevő betegek kiválasztásában és szegmentálásában segít. Megoldásukkal a tesztekhez kapcsolódó költségek 40%-a megtakarítható, a betegek szűrésére fordított idő pedig 70%-kal csökkenthető. Költséghatékony, noninvazív, azaz beavatkozás nélküli megoldásukkal az iLof felgyorsíthatja az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelését.

A következő oldalon további két izgalmas egészségügyi fejlesztés mutatkozik be!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2