2. Almás kalácspuding
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fonott kalács (kb. 40 dkg)
- 6 tojás
- 15 dkg nádcukor
- 2 dl habtejszín
- 4 dl tej
- 3 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 2 nagy alma
- 2-3 evőkanál mandulaszirom
- porcukor
Elkészítés:
- A kalácsot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
- A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínt és a tej 4/5-ét. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd a tojásos keverékhez csorgatjuk a vaníliás cukorral és a fahéjjal együtt.
- Egy nagyobb sütőtál alját és oldalát kikenjük az olvasztott vajjal. Teszünk bele egy merőkanálnyit a tojásos keverékből, majd szorosan beleállítjuk a kalácsszeleteket. Rákanalazzuk a többi keveréket úgy, hogy közvetlenül a kalácsszeletekre is csorgatunk bőven belőle.
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, húsukat felkockázzuk, és a sütőtálba szórjuk. Tetejét megszórjuk a mandulával.
- Letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütjük. A végén alufólia nélkül, kb. 1,5 perc alatt kissé megpirítjuk a tetejét.
- Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
A következő oldalon a meggyes kalácspuding receptje található.