Bizonyára sokan követjük el azt a hibát, hogy túlértékeljük a család fogyasztási képességét és túl sokat vásárolunk vagy főzünk az ünnepekre. Mivel épp egy ilyen ünnepen vagyunk túl, vélhetően most is sok háztartásban éppen szikkad valahol egy húsvéti kalács. Azt viszont semmi esetre se dobjuk ki, hiszen még megmenthető. Receptajánlónkban három kalácspuding kerül terítékre, amelyekkel új életre keltjük a szikkadt húsvéti kalácsokat.
1. Tejkaramellás kalácspuding
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín
- 3 tojás
- 30-40 dkg fonott kalács
- fahéj
- mandulaforgács
- kevés vaj
Elkészítés:
- A kalácsokat felszeleteljük és sütőben megpirítjuk őket.
- A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl langyos vízzel.
- Amikor feloldódott a karamella, felöntjük tejjel és tejszínnel.
- Miután lehűlt, egy kézi habverővel hozzákeverjük a tojásokat és megszórjuk egy csipet sóval és fahéjjal.
- Egy hőállótálat kivajazunk és beletesszük a darabokra tépkedett kalácsokat.
- A feldarabolt kalácsokat meglocsoljuk a tejkaramellás öntettel és hagyjuk, hogy beszívja a karamellt.
- Erre ráteszünk még egy ugyanilyen réteget és meglocsoljuk megint a karamellás öntettel.
- Pár percig állni hagyjuk, majd betesszük 30-40 percre a 180 C fokos sütőbe
20 perc után letakarjuk alufóliával és úgy sütjük tovább. - Ha elkészült a tetejére szórunk egy kevés fahéjas porcukrot, mandulaforgácsot és egy csipet sót.
A következő oldalon az almás kalácspuding recept található.